Több tízmilliós büntetést kap az Auchan az olcsó dinnye miatt

A beszerzési ár alatt árulta a dinnyét az Auchan, ezért több tízmilliós büntetésre számíthat – jelentette be a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). Egy bejelentés alapján kezdtek vizsgálódni, ennek első szakasza lezárult. Az áruházlánc fővárosi telephelyét már ellenőrizték, és már vidéken is vizsgálódnak – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Lukács László, az MgSzH elnöke.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vizsgálata szerint az Auchan valóban a beszerzési árnál olcsóbban kínálta a dinnyét: 65 forintért szerezte be és 49-ért adta. Lukács László, az MgSzH elnöke elmondta, hogy még csak a vizsgálat első szakaszán vannak túl, a hipermarketlánc budapesti telephelyén ellenőriztek, de már vidéken is vizsgálódnak. Azt, hogy összességében mennyi dinnyét adtak el a beszerzési ár alatt, még nem lehet tudni a szakember szerint, de úgy véli, hogy több száz tonna gyümölcsről lehet szó. A bírság a tényleges beszerzési ár és az eladási ár közötti különbség kétszerese. Pontos számokat még nem tudni, de várhatóan több százmillió forintról lehet szó.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a társhatóságokkal is, és ha kell, akkor további vizsgálatokat is kezdeményeznek a dinnyével kapcsolatban. Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, hogy az agrártárca több lépést is tesz a helyzet rendezésére: kidolgoznak majd egy hitelrendszert, hogy a piacinál kedvezőbb kamatozású hitellel segítsék a gazdákat, és azt is szigorúbban ellenőrzik, hogy a gyümölcsök származását igazoló papírok rendben vannak-e.

A búzával kapcsolatban annyit mondott Gőgös Zoltán, hogy várhatóan a még kint lévő gabonát is le tudják aratni a napokban. Ez azonban már nem lesz kenyérminőségű. Így várhatóan lefelé viszi a takarmánybúza árát, a kenyérminőségűt pedig felfelé. Gőgös Zoltán búza-ügyben hosszabb távon az állattenyésztési ágazat bővítésében és a bioüzemanyag előállításában látja a megoldást.

Az államtitkár kérdésre elmondta azt is, hogy a parcella nyilvántartásokkal kapcsolatban be akarják bizonyítani az Uniónak, hogy nem rendszerhibáról van szó, tehát túlzás a kiszabott büntetés. Arra számítanak, hogy csak azt az összeget kell visszajuttatniuk a gazdáknak az Uniónak, amekkora a túlfizetés volt – korábban az államtitkár azt mondta, hogyha az összes gazda hibázott, a Fidesz állításával ellentétben akkor sem 10 milliárdot, hanem 600 millió forintot kellene visszafizetnie a támogatásban részesült földtulajdonosoknak. Gőgös Zoltán hozzátette, hogy valóban 2000-es térképeket küldtek el az Uniónak, amelyek 2005-ig voltak érvényesek, mivel az Unió ötéves frissítést ír elő. 2005-ben kicserélték a teljes térképállományt, tavaly pedig tovább frissítették a rendszert: a térképek 30 százalékát kicserélték.