Több tízmilliárd forint visszajár

50-60 milliárd forint jár vissza a magyar cégeknek az áfaarányosítás miatt. Az Európai Bíróság csütörtöki döntésében ugyanis a magyarra kísértetiesen hasonló spanyol rendszerről megállapította, hogy nem EU-konform.

Vannak szakértők, akik szerint ezután az összeg automatikusan járna a hazai vállalatoknak, de előfordulhat, hogy pereskedniük kell érte – olvasható a Villággazdaságban.

Az áfaarányosítási rendszert 2004 január elsején vezették be hazánkban. Lényege, hogy egy állami támogatásban részesülő vállalat nem vonhatja le az összes, egyébként levonható áfát. A le nem vonható áfa mértékét úgy kell megállapítani, ahogy a kapott támogatás aránylik az összbevételhez.

A jövő évi adócsomag eltörölné ezt a rendszert, de az uniós szabályozásba ütköző rendeletet visszamenőleg kell megszünteteni. Vagyis az érintett cégek a csatlakozástól számítva kaphatnák vissza az összegeket. Ez éves szinten 30-40, összesen 50-60 milliárd forintot jelent, a lap számításai szerint.

A vállalatok azonban csak abban az esetben jutnak automatikusan a pénzhez, ha az APEH teljes körűen uniós jogkövető magatartást tanúsít. Ellenkező esetben a cégeknek valószínűleg perelniük kell. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a támogatási szerződésben lemondtak áfaelvonási jogukról, kockázatos a visszaigénylés.