Több tízezren tüntettek a melegek jogaiért Rómában

Több tízezren gyűltek össze szombaton Róma egyik terén, hogy elérjék a melegek élettársi viszonyának törvényben való elismerését. A megmozduláson felszólalt több miniszter is.

Ébresztő! Itt az idő jogaink megszerzésére – skandálta Rómában a meleg-mozgalom szivárványszínű zászlóját lengető tömeg, amelyik az élettársi viszonyt elismerő törvény mielőbbi elfogadását sürgette. A megmozduláson felszólalt az esélyegyenlőségi, a környezetvédelmi és a szociális miniszter is, valamint több baloldali képviselő.

Franco Grillini alsóházi képviselő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: nem csak a politikai osztálynak kell felébrednie, hanem a katolikus hierarchiának is. A római katolikus egyház többször jelezte, hogy ellenzi a törvénytervezetet, ami miatt azzal vádolták, hogy beleszól Olaszország politikai ügyeibe.

Romano Prodi balközép kormánya február nyolcadikán fogadta el a törvénytervezetet, ami jogi státuszt biztosítana az élettársi viszonyban élő pároknak, függetlenül az élettársak nemétől, de a tervezet még nem került az olasz parlament elé.