Több szempontból is különleges műtét volt

Akt.:
Műtét közben
Műtét közben - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A technikát Münchenben tanulták, és a tizedik miskolci beavatkozást a sajtó is láthatta szerdán.

A B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Ortopéd–Sebészeti Osztályán egy gyakori csípőbetegség műtéti megoldását mutatták be szerdán reggel a sajtónak. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy a tartós csípőízületi fájdalommal szenvedő páciensek megismerjék ezt a műtéti technikát, és tisztában legyenek azzal a helyzettel, hogy az időben végzett műtét nemcsak a fájdalmat szünteti meg, hanem a csípőkopás kialakulását is megelőzheti, a páciens csípője nem jut abba a stádiumba, ami már protézisbeültetést igényelne.

Megold és meg is előz

– Amit ma láthattak, különlegesség több szempontból is, mert ez egy olyan műtét, ami problémát is megold és egyben meg is előz – nyilatkozta a beavatkozás utáni tájékoztatón dr. Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. – Ha van egy olyan orvosi csapat, mint jelen esetben ez, hogy hajlandó időt és energiát fordítani arra, hogy akár külföldön is megtanuljon egy beavatkozást, akkor az intézménynek a betegek érdekében kötelessége azon feltételek biztosítása, amivel ezt a műtétet el lehet végezni.

Dr. Papp Miklós osztályvezető főorvos először az anatómiáról beszélt, ami szorosan összefügg a betegség természetével, majd magáról a műtétről: „Reményeink szerint az ütközéses szindróma megszűnik, illetve a csípőkopáshoz vezető okot is meg tudtuk szüntetni a betegnél.”

Fotók: Ádám János Fotók: Ádám János ©

– A szakma elveti lassan azt, hogy primer csípőízületi, azaz ismeretlen eredetű kopás van, hanem mindig visszavezethetjük valamilyen variációra mindezt – ezt már dr. Károlyi Zoltán főorvos tudatta.

Dr. Zsákai Zsolt főorvos az ütközéses szindrómát „bontotta” ki. Elmondta, hogy a betegség a 90-es években került leírásra, amiben két fő típusát különböztették meg.

– Érdekesség, hogy 20 és 45 év között aktívabb életmódú, vagy fizikai munkát végző embereknél vagy sportolóknál ugyanúgy ki tud alakulni – derült ki.

– Juhász-Léhi István –


Semmit sem érzett

„Semmit sem éreztem lényegében… Végig fent voltam” – fogalmazott a műtét után a 40 éves Papné Czidor Patrícia, mielőtt az őrzőbe tolták volna. „Papp főorvos úr ajánlotta ezt a technikát, megbeszéltük és megpróbáltuk. Szerintem nagyon jól döntöttem, mert a mindennapi életbe is nehézséget okozott a fájdalom. Volt, hogy akkorát reccsent a lábam, hogy féltem: nem is tudok továbbmenni. Hat hét gyógyulási időt mondtak, utána remélem minden rendben lesz.”