Több százezer embert érint a csontritkulás, az ellátás azonban nehézkes

A korábbi 140 ezer helyett 82 ezer csontritkulásos beteg kap kezelést évente Magyarországon, pedig 300 ezren szorulnának rá. Az utóbbi években visszalépés történt a diagnosztika terén is, hiszen kevesebb csontsűrűség vizsgálatot végezhetnek el az orvosok. Ez a szakemberek szerint az oszteoporózisos törések számának növekedéséhez vezet. A Oszteoporózis Világnap alkalmából tartott hétfői sajótájékoztatón a szakmai szervezetek a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet, a törés kezelése ugyanis költséges és nagyban rontja a betegek életminőségét.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) elnöke a magyarországi helyzetről elmondta, hogy évente csaknem 100 ezer csonttörést okoz az oszteoporózis – ezen betegek 85 százaléka nem jut el a csontritkulás vizsgálatáig. Így nem is tudják kezelni őket, annak ellenére, hogy nagy valószínűséggel várható a következő törés. A csonritkulás egyébként 900 ezer embert érint, és közülük 300 ezren vannak olyanok, akiknél nagy valószínűséggel bekövetkezik a csonttörés. Két évvel ezelőtt 140 ezer csontritkulásos beteg kezelésére volt lehetőség, most 82 ezret támogat a társadalombiztosítás – hívta fel a figyelmet Horváth Csaba.

Egy 2006-os felmérés szerint Magyarország az oszteoporózis megelőzése szempontjából Ausztria után a második helyen volt Európában, 2007-ben azonban lerombolták ezt a rendszert – mondta Bálint Géza a “Csont és Izület Évtizede” magyarországi koordinátora. A professzor hangsúlyozta, hogy több tízmilliárd forint évente a csontritkulás miatt bekövetkezett törések kezelése, így a jelen gazdasági helyzetben is a megelőzés a legfontosabb.

Ez azonban nehézségekbe ütközik. A háziorvosoktól elvették ugyanis az oszteoporózis vizsgálatra való beutalás jogát, a csontsűrűség mérést a törzsi csontokon csak 2-3 évente végezhetik el az orvosok (korábban egyébként évente) és a végtagcsontokon már nem is támogatja a biztosító a szűrővizsgálatot.

Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság és az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete felhívta a sajtótájékoztatón a figyelmet, hogy az ithoni ellátásban történt visszalépéseket sürgősen korrigálni kell. A kezelések jelentős részének abbahagyása ugyanis már 2009-ben a csonttörések számának növekedéséhez vezet.

A csonritkulás gyakori betegség: az ötvenéves nők felét érinti a négy – csípő, csukló, felkar vagy csigolya – törés egyike. A csípőtörésen átesettek 20 százaléka egy éven belül meghal, és csak 20 százalékuk tud olyan életminőségben élni a továbbiakban, mint a balesetet megelőzően.Sporthírek