Több százan vettek részt az Állatok Világnapja alkalmából rendezett felvonuláson

Több száz állatbarát vonult fel kedvencével együtt a fővárosban vasárnap, az Állatok Világnapján. A mentben több civil szervezet, alapítvány, egyesület és iskola képviseltette magát. A menetet Carlos, az alpaka vezette, nyomában a vakvezető és mozgássérült segítő kutyák, majd az állatotthonok önkéntesei következtek, az állatbarátok mögött pedig a lóháton érkezők zárták a sort.

A felvonulást szervező Noé Állatotthon Alapítvány, Budapest legnagyobb ilyen intézménye jelenleg több mint 500 hontalan állatról gondoskodik. A vasárnapi felvonulásra csaknem 70 menhelyi kutyával érkeztek; akadtak köztük kicsik-nagyok, fajtatiszták és keverékek, egészségesek és fogyatékosok is. A legnagyobb sikert egy Sas névre keresztelt japán tyúk aratta, aki szintén menhelyi lakó és a szervezet alapítójának vállán tette meg az utat a Szent István téri Bazilikától a Hősök teréig. Az apró termetű kutyák a felvonulást jellemzően gazdáik, iletve az önkéntesek ölében tették meg – áll a szervezők közleményében.

Az Állatok Világnapja alkalmából ismert közéleti személyek, Köztük Nick Árpád, Tóth Vera, Pirner Alma, és Keresztes Ildikó is részt vettek a felvonuláson. Nick Árpád erőművész korábban többször is segített a Noé Állatotthon kis védenceinek; két évvel ezelőtt például menhelyi Mikulásként fogadta az otthonba érkező gyerekeket egy rendezvényen. A Megasztár győztes Tóth Vera néhány héttel ezelőtt szintén a Noé Állatotthon Alapítványtól fogadott örökbe egy kutyust; vele érkezett a felvonulásra. Az eredetileg Argó nevű, 10 hónapos boxer ma már Matyi névre hallgat és elválaszthatatlan társa lett az énekesnőnek.
Keresztes Ildikó egy menhelyi kutyussal, Philippel érkezett a felvonulásra. Az idős, süket eb az énekesnő ölében tette meg az utat a Bazilikától a Hősök teréig. Pirner Alma saját kutyájával, Bodzával, az agárral érkezett a rendezvényre. A táncosnő szintén nagy állatbarát; a szeptemberben megrendezett első magyar rúdtáncbajnokság nevezési díjait is az állatotthon lakóinak ajánlotta fel.

Az Állatok Világnapját 1931 óta Assisi Szent Ferenc halálának napján, azaz október 4-én tartják világszerte.