Több száz ritka tojást lopkodott össze egy brit rendőr

London, 2012. október 25., csütörtök (MTI) – Hatszáznegyvenkilenc ritka madártojást lopkodott ki fészkekből egy rendőr Nagy-Britanniában, részben munkaidőben.

Az 52 éves Michael Upson egész Nagy-Britanniában portyázott, de gyűjteményének zöme körzete területéről, Halesworth környékéről származik. A tojásszarka rendőr otthonán kollégái ütöttek rajta a madárvédelmi hatóság nyomozóival. A rengeteg tojás mellett naplójegyzeteket is találtak, amelyekben a tojásgyűjtő regényszerűen leírta fészekfosztásai körülményeit, köztük az éjszakai ügyeletben elkövetett lopásait.

“… senki sem volt a közelben, a sötétség pedig részben elrejtett” – idézett egy bejegyzést a BBC hírportálja.

Upson egy alkalommal háromujjú csüllők öt fészkét fosztotta ki, a tojásokat egy kesztyűbe tette, azt a kabátja zsebébe, a kabátot pedig a járőrkocsiban a hátsó ülésre. Délelőtt fel kellett vennie egy kollégáját, aki beszélgetés közben megemlítette, hogy utána kellene nézni egy autó rendszámának, mert feltehetően tojástolvajé.

A rendszám nem a rendőrautóé volt, a kollégában pedig fel sem merült, hogy mi lehet a hátsó ülésen és hogy az ország talán legnagyobb tojástolvaja mellett ül.

Upson gyűjteményében számos olyan madár tojása is akadt, amely a legvédettebbek között van, így barna réti héjáé, poszátáé, kecskefejőé, erdei pacsirtáé.

Upson a tojásokat üres margarinos dobozokba tette, azokat pedig egy bőröndbe. Amikor otthonában a razzián kérdőre vonták, először azt hazudta, hogy az apja gyűjtötte a tojásokat még az 1940-es években.

A rendőr júniusban bukott le, augusztusban nyugdíjba vonult, hamarosan pedig lehet, hogy börtönbe fog, bár legfeljebb fél évet kaphat fészekfosztogatásért.

– MTI –