Több száz milliós fiktív számlákkal csaptak be egy kecskeméti céget

Kecskemét, 2014. június 10., kedd (MTI) – Fiktív számlákkal csalt ki több száz millió forintot egy kecskeméti cégtől két miskolci gazdasági társaság közös ügyvezetője, a rendőrség vádemelést javasol – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.

Gál Kristóf közleménye szerint a rendőrség befejezte a csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt lefolytatott nyomozást az ügyvezető és három társa ellen, és az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Kecskeméti Járási Ügyészségnek.

A kecskeméti gazdasági társaság üzleti kapcsolatban állt T. Tibor 49 éves miskolci ügyvezető cégeivel. A gyanúsított ügyvezető 2009. szeptember 1. és 2011. július 11. között alkalmazottaival nagy értékű fiktív számlákat és szállítóleveleket állíttatott ki, amelyek mögött nem volt valós teljesítés.

A számlákat a kecskeméti gazdasági társaság egyik pénzügyi munkatársa ellenőrzés nélkül igazolta. A valótlan tartalmú számlák kifizetésével a kecskeméti gazdasági társaságot több mint 300 millió forint kár érte.

Miután a kecskeméti cég felmondta a szerződést a miskolci cégekkel, T. Tibor több, már korábban kiállított fiktív számlát is más gazdasági társaságokra engedményezett, vagyis a számlán szereplő összeg töredékéért eladta a “követelést” más cégeknek, azok azonban a számla végösszegét kérték a kecskeméti cégtől.

Emiatt a sértett gazdasági társaság ellen több felszámolási eljárás is indult. A kecskeméti cégvezető az egyik felszámolást kérő engedményezett cégnek egy több mint 100 millió forintos számlát ki is fizetett, és így további kára keletkezett.

– MTI –