Több száz milliós adócsalás nyomozását zárták le a Dél-Alföldön

Szeged – Negyvenhét gyanúsítottat érintő, több száz millió forintos adócsalási ügy nyomozását zárta le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága – tájékoztatta a szervezet sajtóreferens pénteken az MTI-t.

Barnáné Horváth Melinda közölte, az ügyben költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása, valamint közokirat-hamisítás miatt javasolnak vádemelést.

A gyanú szerint egy kecskeméti férfi 26 fizetésképtelen céget vett át, majd a társaságok nevében fiktív számlákat állított ki, és ezeket jutalék ellenében értékesítette. Az ügyben kilencven helyszínen tartottak házkutatást. A “számlagyáros” házánál található kutyaház mögötti tároló mélyéről került elő az a nejlonszatyor, amelyben a “könyvelési anyagát”, a fiktív számláshoz szükséges kellékeket őrizte. A pénzügyi nyomozók még a házban található könyvek lapjai közül is foglaltak le bélyegzőgumit.

A nyomozás során fény derült arra, hogy a férfi a számlákat egyedül állította ki ugyan, de hatan nemcsak maguknak vásároltak számlát, hanem más vállalkozóknak is terítették. A számlákat felhasználók összesen 631 millió forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket.

A férfi a számlákon a megrendelők igénye szerint bármit feltüntetett. Előkerültek pályázatírásról, óvodaépítésről, tojásról, könyvkötésről, autószerelésről szóló valótlan számlák, de volt olyan is, mely művészeti tevékenységről szólt. Pest megyei színészek például az általuk eljátszott szerep elszámolásához használtak fel ilyen számlát, így ők is gyanúsítottak lettek az ügyben.

A pénzügyi nyomozók a kár megtérülésére csaknem háromszázmillió forint értékben zároltak ingatlanokat, járműveket, követelést és bankszámlán lévő pénzt – tudatta a sajtóreferens.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s