Több száz kínai kapszulagyár volt érintett a hamisítási botrányban

Peking, 2012. május 25., péntek (MTI) – Összesen 254 gyógyszeripari vállalat állított elő hamis, egészségre ártalmas, krómot tartalmazó kapszulákat – közölte az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet egy hónapos vizsgálata eredményeként pénteken.

A hivatal 11.500 tétel gyógyszert ellenőrzött, amelyek közel 6 százaléka tartalmazott túlzott mértékű krómot – állapították meg, hozzátéve, hogy a kapszulahamisítási botrányban az ország gyártóinak 12,7 százaléka érintett.

A szabványoknak nem megfelelő gyógyszereket kivonták a forgalomból és megsemmisítették; valamennyi gyártót egyenként felkeresték. A helyi ellenőrző szervek 236 kapszulagyárat ellenőriztek, 42 esetében leállíttatták a gyártást, 84 gyártósort bezárattak, hét esetben visszavonták a gyártási engedélyt és 13 ügyében külön rendőrségi eljárást indítottak.

A kiterjedt ellenőrzést egy olyan áprilisi televíziós összeállítás nyomán indították el, amelyből kiderült, hogy a kapszulák gyártói bőrhulladékból nyert, tiltott ipari zselatint használtak az étkezési helyett. Ezek a megengedettnél több krómot tartalmaztak, ami nagy mennyiségben mérgező és rákkeltő lehet.

A riportot és a közfelháborodást követően több tartományból száz tonna számra foglaltak le ipari zselatint és tízmillió számra koboztak el kapszulákat, továbbá gyógyszereket hívtak vissza a patikákból.

– MTI –További hírek a Nagyvilág kategóriából