Több száz hamis okmányt foglaltak le

Száznál is több hamis bankkártyát és legalább ugyanannyi külföldiek nevére kiállított személyi igazolványt és jogosítványt foglaltak le a dunakeszi rendőrök a napokban. Az iratokkal a csalók különféle elektronikus eszközöket például fényképezőket vásároltak, majd a holmikat eladták. Az még nem tisztázott, hogy a bankkártyás fizetésnél az eredeti, külföldi tulajdonos számlájáról fogyott-e a pénz, vagy más megoldással tudták a fedezetet megoldani.

Az egyik csaló a hétvégén az egyik fóti bevásárlóközpontban egy VISA kártyával és egy holland igazolvánnyal akart digitális fényképezőgépet vásárolni. A pénztárosnak azonban gyanús lett, mert néhány napja körlevélben tájékoztatták már, hogy csalók próbálkozhatnak. A férfit így feltartóztatták és közben kihívták a rendőrséget.

A 26 éves fiatalember a nyomozóknak később kihallgatásán elmondta, hogy őt egy idősebb férfi szervezte be. Az volt a feladata, hogy a megadott iratokkal leginkább műszaki cikkeket vásároljon, majd később az ezek eladásából befolyt összeg tizedét megkapta – olvasható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

A rendőrök a vallomása alapján elfogták az őt beszervező férfit is. A nála tartott házkutatáson száznál is több külföldi személyi igazolványt és jogosítványt, valamint ugyanannyi hamisított bankkártyát foglaltak le. Emellett a hamisításhoz szükséges eszközöket, üres mágneskártyákat, kártyaírót és olvasót, valamint számítástechnikai eszközöket találtak.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrök egyébként elfogtak még egy beszervezett vásárlót, illetve az értelmi szerzőt is.

Az egyelőre még nem lehet tudni, hogy a csalók mekkora kárt okoztak. Annyi biztos, hogy négy nap alatt másfélmillió forint értékben vásároltak.