Több száz hallgató maradhat ösztöndíj nélkül ősszel

Iskolánként több száz, extrém esetben pedig összesen akár több ezer egyetemista és főiskolás nem kaphat ösztöndíjat idén ősszel, mivel a kormány a mai napig nem jelentette meg az ehhez szükséges kormányrendeletet – állítja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Az érdekképviselet szerint vannak olyan tartalékok, amivel meg lehetne előzni a rendszer összeomlását, de kérdés hogy felszabadítják-e ezeket – és persze hogy mikor jelenik meg végre a rendelet.

Az oktatási tárca a HÖOK egyetértésével idén január 23-án terjesztette elő a hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő térítésekről szóló kormányrendelet tervezetet. Ez több újítást is tartalmazott a szociális, illetve tanulmányi ösztöndíjak megállapításában. Az új rendszer szerint a 116 ezer 500 forintos normatíva 35-40 százaléka szociális alapú, 59 százaléka pedig teljesítmény alapú támogatásra jut. Előbbi fix összegű, és minden rászorulónak jár; összege a hallgatói normatíva 10 illetve 20 százaléka lehet. Az első éves hallgatók úgynevezett “iskolakezdő alaptámogatást” is kaphatnak, ez legfeljebb a normatíva 5 százaléka lehet.

A változásokat az intézmények csak akkor tudták volna megfelelően végrehajtani, ha már a tavasz folyamán az új rendelet alapján tudták volna felosztani az ösztöndíj keretet. Mivel a legtöbb egyetemen és főiskolán már döntöttek a pénzekről, a HÖOK szerint félő, hogy így szeptembertől várhatóan száz, de elképzelhető, hogy akár több ezer hallgató nem kap támogatást, vagy csak a reméltnél jóval kevesebbet. Ez néhol az ösztöndíjrendszer teljes összeomlásához vezethet, a HÖOK szerint.

Miskolczi Norbert, az érdekképviselet elnöke elmondta: a közeljövőben nem terveznek nagyobb megmozdulást a tandíj bevezetése, vagy a hallgatói juttatásokkal kapcsolatban felmerült problémák miatt, de kisebb, jelzésértékű akciókra lehet számítani a tavasz folyamán. A jelenlegi közhangulat nem teszi lehetővé, hogy a HÖOK a Budai várban rendezett demonstációhóz hasonlót rendezzen; leghamarabb ősszel, a tanév kezdetén lehet szó ilyesmiről – mondta.