Több száz embert bocsátanak el a Győr-Moson-Sopron megyei intézményekből

Tömeges elbocsájtást tervez intézményeinél a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat. Az ok a megye költségvetésének több mint másfél milliárdos hinya. A legnagyobb leépítés a megyei kórházban lesz.

A megyei önkormányzat költségvetési koncepciójában 1,6 milliárd forintos hiány szerepel. Ezt csak drasztikus, több száz fős létszámleépítéssel csökkenthető a tervezett 900 millióra, amelyet pedig hitelből fedeznek. Dr. Szakács Imre a megyei közgyűlés elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta száz betöltetlen, üres álláshelyet megszüntetnek, négyszáz embert pedig elbocsátanak illetve nyugdíjaznak a megyei intézményektől. A legnagyobb elbocsátásra a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kell számítani, ott 230 embert, köztük orvosokat, ápolókat érint a megszorító csomag. A megyében összesen 27 ezren dolgoznak az önkormányzati intézményeknél.

A 900 milliós hitelen felül a közgyűlés 700 millió forint folyószámla-hitel felvételét is tervezi, ez a napi működést biztosítja – tette hozzá dr. Szakács Imre.