Több száz csirkét és veszélyes oltóanyagokat loptak egy rétalapi baromfitelepről

Fertőzés elleni vakcinákkal együtt loptak el csütörtök hajnalban 300 jércét a Győrhöz közeli Rétalapon, a település polgármesterétől. A megyei állategészségügyi állomás szakemberei azt mondják: a 32 ezer adag oltóanyag veszélyes lehet, ha illetéktelen kezekbe kerül. A rendőrség nyomoz az ügyben.

Kövi Pál, Rétalap polgármestere régóta tart baromfit. Csütörtök reggel vette észre, hogy eltűnt 300 tojó hibrid jércéje. A szárnyasokat valószínűleg ládákba tették, majd a fészerben találtak egy utánfutót, arra pakoltak fel mindent a tettesek. A 32 ezer adag oltóanyagot egy lezárt hűtőszekrényből szedték ki a tolvajok. Csirkepestis, himlő és nátha elleni vakcinák tűntek el. Az ellopott állatok még nem kapták meg ezeket az oltásokat.

A jércék darabját a piacon 700-800 forintért tudják értékesíteni. Kövi Pál a Függetelen Hírügynökségnek azt mondta, hogy a tetteseknek ismerniük kellett a telepet.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság már nyomoz az ügyben. Kocsis Tünde sajtóreferens szerint a vakcinák értéke félmillió, az okozott kár nyolcszázötvenezer, a rongálási kár pedig 20 ezer forint.

A csirkepestis, himlő és nátha elleni oltások veszélyesek lehetnek, ha hozzá nem értők kezébe kerülnek. Az állatgyógyászati gyógyszereket, vakcinákat és minden ilyen készítményt rendkívül szigorú szabályok szerint kell kezelni – mondta Szabó Tamás megyei főállatorvos.

A rendőrség néhány éve már nyomozott ugyanezen a telepen, szintén lopás miatt. Akkor 1200 csirkét vittek el, de a tolvajt vagy tolvajokat nem találták meg.