Több száz állásra keresték a szakembereket a megyei cégek

Több száz állásra keresték a szakembereket a megyei cégek
Miskolc – Autószerelőket, gépész­mérnököket, hegesztőket, gépkezelőket, szakácsokat kerestek többek között.


A Magyar Honvédség minden ilyen állásbörzén kéri a megjelenési lehetőséget, hogy a szerződéses katonai szolgálatot, valamint az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot népszerűsíteni tudjuk – többek között erről is beszélt Mónos Gábor főhadnagy, a Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda beosztott tisztje, aki a szerződéses katonai szolgálatot ajánlotta munkatársunknak határozott idejű munkaszerződéssel, versenyképes fizetéssel, de a tiszt beszélt a részletekről és az előremenetelről is.

Igyekszünk mindenhol népszerűsíteni a katonaságot. Mónos Gábor.

Találkozzanak egymással

– Ha munkaalapú társadalmat építünk, mindenkinek megvan a dolga és a felelőssége – ezt már Demeter Ervin kormánymegbízott mondta megnyitójában. – Az államnak az, hogy mindenkit segítsen a munkaerőpiacon. Célkitűzésünk és már a közelébe járunk: mindenki, aki dolgozni szeretne, tudjon. Egyik fontos feladata az állásbörzének, hogy a munkáltatók és a legfőbb állami foglalkoztatási szolgáltatók találkozzanak egymással.

Demeter Ervin szerint az elmúlt öt évben a felére csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez azt jelenti, hogy februárban megyénkben 45 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami 6 és fél­ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

– A probléma az, hogy magas a betöltetlen munkahelyek száma. Erre kell megoldást találni! – mondta a kormánymegbízott.

allasborze-14-aj

Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere úgy fogalmazott ennek kapcsán, hogy mindenkinek más a dolga ezekben az ügyekben.

– Most indul egy európai uniós támogatási időszak, amiben Miskolc kedvező helyzetben van, hiszen a második legnagyobb forrást kapta az országban fejlesztésre – mondta. – Ezen belül is a gazdaság erősítésén van a hangsúly. Megtudtuk: annak a 35 milliárd forintnak, ami a következő időszakban a város fejlesztésére fordítódik, a 60 százalékát a helyi gazdaság fejlesztésére szánják. Ez új ipari parkot jelent, ami a legnagyobb lehet az országban.

– Fontos az is, hogy ezek a cégek majd jól képzett szakembereket találjanak – mondta a városatya. – Ennek érdekében egy programot indítunk a kormányhivatallal együttműködve, ami azt célozza, hogy összekapcsoljuk a munkaerőpiaci igényeket. Jól fizető, magasabb jövedelmet biztosító állásokat szeretnénk a városba, mert akkor fejlődünk.

allasborze-16-aj

Veszélyes helyzet

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke úgy látja, hogy sok még a megoldandó dolog, de „most kedvező a helyzet az előző évekhez képest, hiszen gazdasági növekedés van és ez várható a következő években is Miskolcon és térségében”.

– Feladat van, munka van, és a munkáltatók képzett szakembereket keresnek – foglalta össze. – A szakemberhiány veszélyes, mert a növekedés gátjává válhat.

Elhangzott: a műanyag- és a járműipar mellett fontos az idegenforgalom és a vendéglátás is. Ez a kör tovább fog bővülni, és a BOKIK-elnök szerint nincs olyan területe a megyének, ahol a piaci potenciállal rendelkező cégek ne keresnének munkaerőt.

allasborze-03-aj

Sokan elmennek

Bihari András, a miskolctapolcai Bástya hotel tulajdonosa elárulta, hogy szakképzett pincért, pultost és szállodai recepcióst várnak nyárra, hiszen a vendéglátásban is tapasztalják, hogy egyre többen mennek Nyugat-Európába dolgozni.

– Igaz, tavaly mi még nem éreztük ezt, az idén pedig majd meglátjuk, hogy mennyire lehet ez gond – mondta.

– Juhász-Léhi István –


Interjúk, felvételi tesztek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya és a Miskolci Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya első alkalommal szervezett az „Európai Munkáltatói Napok” keretében állásbörzét az ITC-be. A tegnapi rendezvényen a szervezők célja volt, hogy a munkáltatók és álláskeresők közvetlenül találkozzanak, lehetőséget biztosítsanak előzetes állásinterjúra, próba-felvételitesztek kitöltésére, valamint bemutassák a kormányhivatal munkaerőpiaci programjait, illetve segítséget nyújtsanak önéletrajz elkészítésében. A rendezvényen közel nyolcvan munkáltató és szolgáltató volt jelen.