Több rendőrt, kevesebb katonát az al-Kaida ellen!

Az Egyesült Államoknak stratégiát kellene változtatnia az al-Kaidával szemben: rendőrségi és titkosszolgálati eszközök alkalmazása hatékonyabb volna a terrorhálózat ellen, mint a mostani erős katonai jelenlét – olvasható egy kedden nyilvánosságra hozott tanulmányban, amelyet a RAND Corporation készített.

A hatvan éve alakult nonprofit szervezet összegzése megállapította: a terroristák bűnözők, nem pedig szent harcosok, ellenük nincs megoldás a harctéren. Ezért szerintük a “terrorellenes háború” sem helyes kifejezés. Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok katonai vezetése erősebb katonai jelenlétet javasolt Afganisztánba, ez azonban a tanulmány szerint nem jelentene előrelépést az iszlamista harcosokkal szemben.

A tanulmány készítői vizsgálták, hogyan sikerült leszámolni terrorista csoportokkal 1968 óta. Ezek 43 százalékát politikai megállapodással semlegesítették, 40 százalékuk vezérkarát pedig titkosszolgálati és rendőri eszközökkel kapták el. Mindössze hét százalék ellen volt sikeres a katonai fellépés.

A tanulmány azzal egyetért, hogy bár főként a rendőri és titkosszolgálati erők hatékonyak, a katonai erő is lényeges lehet, de leszögezi, hogy nem feltétlenül az amerikai. A helyi katonaságnak ugyanis nagyobb legitimitása van, illetve több tudással is rendelkezik a jól ismert körülmények között, hazai földön.

A RAND elismeri, hogy míg az Egyesült Államok haderejének fontos szerepe lehet a helyi katonaság kapacitásának felépítésében vagy növelésében, de a harcokban nem, vagy alig kellene szerepet válalnia, mert jelenléte olaj a tűzre a muszlim országokban, és csak a terrorista támadások erősödéséhez vezet.