Több ponton módosítaná a gyülekezési törvényt a kormány

Egyszerre legfeljebb négy napra lehet majd demonstrációt bejelenteni, ezalatt a közutakat legfeljebb 8 órán keresztül lehet lefoglalni, illetve a tüntetéseken senki sem takarhatja el az arcát – egyebek mellett így módosítaná a kormány a gyülekezési törvényt. A kérdést jövő héten ötpárti egyeztetésen tárgyalják majd – hangzott el a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A tavaly őszi események után döntött a kormány úgy, hogy változtatna a gyülekezési törvényen. A felkért három jogi szakértő által készített jelentés és a Gönczöl-bizottság ajánlásait figyelembe véve készítették el módosítás tervezetüket. A kérdést várhatóan jövő héten ötpárti egyeztetésen tárgyalják majd.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta, hogy nem a szigorítás a cél, hanem a szabályok egyértelműsítése és pontosítása. Az 1989-ben meghozott törvényt ugyanis elfogadása óta nem vizsgálták felül.

A tárcavezető kiemelte, hogy a tervezet szerint a gyülekezési törvény hatálya alá csak a közügyekkel összefüggő, szabad véleménynyilvánítás érdekében tartott békés rendezvények tartoznak. Fontos szabály, hogy a résztvevők az arcukat nem takarhatják el és ezzel összefüggésben a rendőrökön is kell lennie jól látható azonosítónak.
A rendezvényt a tervek szerint csak 30 nappal korábban lehetne bejelenteni és legfeljebb négy napra, persze hosszabbításra lehetőség van – tette hozzá a miniszter. A rendezvény egyébként maximum nyolc óra hosszan foglalhatna le olyan közutakat, ahol járművek közlekednek.

A tervezet szerint ezentúl nem kellene az önkormányzattól közterület-foglalási engedélyt kérni ideiglenes építményekhez, azonban ezek elbontásáról a szervezőnek kellene gondoskodnia. Csakúgy, mint az egészségügyi, környezetvédelmi és zajterhelési szempontokról.

Állami ünnepségek napján mindig az állami rendezvények élveznének elsőbbséget, illetve ha egy helyre lenne bejelentve több tüntetés – a szétválasztás pedig nem biztosítható – akkor beérkezési sorrend döntene.

A rendőrségnek természetesen továbbra is jogában áll megtiltani bizonyos rendezvényeket – mondta Petrétei József. A korábbiakon felül akkor is, hogyha az a helyi önkormányzatok vagy az Alkotmánybíróság munkáját zavarná.

A spontán tüntetésekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy több lehetőséget is vizsgálnak. Egyrészt valamifajta bejelentési kötelezettségre ilyen esetben is szükség lenne, a tervek szerint 4-6 órával a rendezvény megkezdése előtt. Felmerült annak a lehetősége is, hogy szó lehet a spontán gyülekezés elismeréséről – fogalmazott Petrétei József.