Több pénzzel támogatják az energiatakarékosságot

Április 10-től pályázhatnak a hagyományos technológiákkal épült lakásokban élők a kormány energiatakarékossági hitelprogramjára. Az elnyert támogatás és kedvezményes hitel hőszigetelésre, nyílászáró-korszerűsítésre és az energiaellátó berendezések cseréjére fordítható – jelentette be Kóka János gazdasági miniszter vasárnap Budapesten.

A programra 2,6 milliárd forintot szán a kormány, ez évente a szaktárca becslése szerint 14-15 ezer otthon korszerűsítét fedezi, és 3-4 ezer család állhat át megújuló energiára.

Egy pályázó költségeinek 15 százalékát, de legfeljebb 265 ezer forintot kaphatja meg vissza nem térítendő támogatásként, mellé pedig kedvezményes, legfeljebb másfél millió forintos hitelt vehet fel. Ha valaki megújuló energiaforrásra, például napkollektorra szeretne átállni, akkor összesen hárommillió-hétszázharmincöt ezer forint hitelt kaphat. Az új program a panellakásokra nem vonatkozik, az ott lakóknak továbbra is a Panel Plussz programra kell pályázniuk.

Becslések szerint 2013-ig a program révén akár 50 milliárd forint energiafelhasználási költség is megtakarítható – mondta a miniszter. Kóka János úgy számol, hogy egy átlagos lakás felújításánál, ahol hitelt is felvesznek, az éves törlesztő részlet megtérül a fűtésszámlával.

A tárca hétfőtől szolgáltató és tájékoztató fórumot is indít, melyet a www.gkm.gov.hu weboldalon érhetnek el az érdeklődők. Itt mindenki megismerheti majd a pályázat feltételeit, és a szükséges nyomtatványok is letölthetőek.