Több ország is bírálja Rómát, a tálibokkal kötött alku miatt

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Hollandia is nyíltan bírálta, hogy Olaszország alkut kötött a tálibokkal az Afganisztánban túszul ejtett olasz újságíró kiszabadítása érdekében. Nem hivatalos afgán források szerint öt tálib foglyot, köztük két vezetőt engedtek szabadon a hét végén, cserében azért, hogy a tálibok is szabadon bocsájtották a két héttel korábban elrabolt Daniele Mastrogiacomót.

A brit külügyi szóvivő, a holland külügyminiszter és az amerikai kormány egy neve elhallgatását kérő tisztviselője egyaránt úgy nyilatkozott, hogy veszélyes precedenst teremthet, ha egy ország alkuba bocsátkozik túszejtő terroristákkal. Mindhárom országnak és az olaszoknak is vannak katonáik Afganisztánban.

A La Repubblica újságíróját március 4-én rabolták el sofőrjével és tolmácsával együtt. A kiszabadult Mastrogiacomo azt mondta, hogy az afgán sofőrt a szeme láttára fejezték le a tálib szélsőségesek. A tolmácsról semmit sem tudni.

Az olasz sajtó szerint Arturo Parisi védelmi miniszter is komoly fenntartásait hangoztatta az alkuval kapcsolatban. A Corriere della Sera című lap szerint munkatársai előtt “súlyos hibának” nevezte azt, hogy belementek a fogolycserés alkudozásba és azt egy jótékonysági szervezet vezetőjére bízták. A miniszter attól tart, hogy “az eddigieknél is súlyosabb árat kell majd fizetniük” mindezért.