Több nyomozást is megszüntettek az UD Vagyonvédelmi Zrt. ügyében

Bűncselekmény hiányában több nyomozást is megszüntetett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az UD Vagyonvédelmi Zrt ügyében. Az NNI-nél két bűncselekmény gyanúja miatt azonban tovább folyik a nyomozás, ahogy az ügyészségek is vizsgálódnak még több mellékszálon.

Bartha László, az NNI szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az államtitoksértés és magántitok jogtalan megismerése, valamint számítógépes rendszer feltörése miatt indított nyomozásokat bűncselekmény hiányában néhány nappal ezelőtt lezárták. Hozzátette, hogy az eljárás közben különböző bűncselekményekre utaló nyomokra bukkantak, ezért két nyomozás még folyamatban van. Az egyiket haditechnikai és kettős felhasználású termékkel való visszaélés, a másikat szerzői jogsértés miatt rendelték el. A folyamatban lévő nyomozások miatt az ügy részleteiről többet nem árulhatott el a szóvivő.

Az NBH tavaly szeptember 10-én tett feljelentést, mert szerintük az UD egyes vezetői és munkatársai titkos hálózatot működtettek és megpróbáltak behatolni kormányzati szervek informatikai rendszereibe. Más mellékszálakon is tart a nyomozás, ilyen annak a hangfelvételnek az ügye, amely Almássy Kornél visszalépését eredményezte az MDF elnökjelöltségtől. Korábban az ügyészség Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését is kérte, hogy az MDF elnöke, valamint a párt egykori frakciójának vezetője számot adhasson a megfigyelési botrányban játszott szerepéről. A mentelmi jog felfüggesztéséről még nem született döntés a Parlamentben.