Több mint tízmillió euróba került eddig két francia újságíró utáni kutatás Afganisztánban

Több mint tízmillió eurót költött eddig a francia kormány arra, hogy megtaláljanak két francia újságírót – közölte vasárnap a francia fegyveres erõk vezérkari fõnöke. Jean-Louis Georgelin ((Zsorzselen)) tábornok azt mondta a francia Europe 1 rádiónak, hogy “csak azért közli az összeget, mert fel akarja hívni a felelõsségre mindazok figyelmét, akik veszélyes országokba mennek”.

A francia állami tévé, a France 3 két munkatársa és három afgán kollegájuk december 30-án tûntek el Afganisztán keleti részén. Egy videó, amit a múlt héten tett közzé a csatorna, nyilvánvalóvá tette, hogy elrabolták õket. A videóban a két fáradt és borotválatlan francia a kiszabadításukért könyörög. Szakértõk szerint a videót legalább három héttel korábban vették fel az emberrablók.

A francia vezérkari fõnök azt is mondta, hogy nem a szólás- és a sajtószabadságot kérdõjelezi meg, amikor a keresésre fordított összeget megemlíti, egyébként pedig “minden eszközt igénybe vesznek a megtalálásukra”. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevû nemzetközi sajtószervezet szerint Georgelin megjegyzése “teljesen szükségtelen”.

A vezérkari fõnök kijelentése egybecseng a francia elnök kabinetfõnökének korábbi megjegyzésével. Õ is azt mondta, hogy sok pénzt költöttek eddig, és a tévések felelõtlenek voltak. Az RSF szerint “a pénz emlegetése tiszteletlenség a családokkal szemben”.