Több mint temetői növény

Akt.:
Fehér krizantémok között
Fehér krizantémok között
Miskolc – A krizantém: az ősz jelképe, az erőt megőrző, hosszú életet adó gyógynövény. Van, ahol külön ünnepe van.

Mindenszentek ünnepén és halottak napján sok európai országban – köztük Magyarországon és valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak. Mivel a krizantém számos fehér és színes változata november 1-je tájékán nyílik, és vágott virágként, vázában kiemelkedően jól (akár 2–3 hétig) tartja állagát, Magyarországon leginkább temetői növényként ismert.

Gyógyhatásúnak tartják

Azt kevesebben tudják (forrásunk a Wikipédia), hogy Kínában már időszámításunk előtt 550-ben említik. Főleg a szokatlan színű, formájú fajtákat kedvelték, kedvelik. Ott a krizantém az ősz jelképe, ünnepét a 9. holdhónap 9. napján tartják. Ősidők óta az erőt megőrző és hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon.

Japánba a 8. század táján került át: ott a japán uralkodók jelképe lett, trónusuk pedig a „krizantém trón”.

A koreai művészetben a krizantém a „négy nemes növény” egyikeként (a másik három a szilva, az orchidea és a bambusz) kedvelt díszítőelem.

Létezik fogyasztható változata, a kínai ehető krizantém, amely főként Kelet-Ázsiában, elsősorban Japánban terjedt el. Magja kicsi: ezer mag tömege 4 gramm. Minthogy mutatós, dísznövényként is nevelik.

ÉM-SzK