Több mint száz veterán birkózót várnak a jövő héten Miskolcra

Rónai Kálmán
Rónai Kálmán - © Fotó: KT
Miskolc – Augusztus 26-án, szombaton az egyetemi körcsarnokban lépnek szőnyegre a szeniorok.

A veterán kötött- és szabadfogású magyar bajnokság 10 órakor kezdődik majd.

A hatvannegyedik

– Immáron huszonhetedik esztendeje szolgálom a sport­ágat és a mostani lesz a hatvannegyedik országos viadalunk – mondta Rónai Kálmán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Birkózó Szövetség elnöke, aki tagja az országos elnökségnek. – Futószalagon szerveztünk serdülő, ifjúsági és felnőtt ob-ket, most éppen a veteránokat fogadjuk. A felújított és minden igényt kielégítő egyetemi körcsarnokban két szőnyeget állítunk fel, ezeken csapnak össze az öregfiúk, akik persze nem is öregek.

Rónai Kálmán ennek magyarázataként megjegyezte, hogy míg korábban hetven­éves korig indulhattak a sportolók, újabban azonban leszállították a korhatárt, amely harmincöttől hatvanig terjed. Mivel számtalan egykori hazai sztár teszi tiszteletét Miskolcon, aligha tévedünk, ha megjegyezzük: színvonalas viadal elé néznek az érdeklődők.

Esélyesek

A két szakág bajnokságára több mint százan neveztek. Juhász Sándortól, a diósgyőriek mesterétől megtudtuk, hogy köztük lesz Lakatos Győző és Sipeki Károly is, ők mindketten éremre esélyesek. Várható, hogy vendégként tiszteletét teszi a körcsarnokban több hajdani olimpiai, világ- és Európa-bajnok, valamint az említett versenyeken egykor értékes helyezést szerzett kiválóság is. A viadalt egyébként a szokásoknak megfelelően kulturális programmal nyitják meg.

A fővédnökök

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Riz Gábor országgyűlési képviselő, dr. Vereckei Csaba dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, dr. Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs és marketingigazgatója, Szaniszló János, a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetője, a megyei birkózószövetség alelnöke.

– ÉM-KT –