Több mint száz dolgozót küldenek el az egyetemi klinikákról Szegeden

108 munkatársat küldenek el augusztus elsejétől a Szegedi Tudományegyetem klinikáiról. Az egészségügyi rendszer átszervezése miatt 1,2 milliárd forinttal kevesebb pénzből kell gazdálkodnia az intézménynek, ezért kénytelenek megválni a dolgozóktól.

77 aktív és 31 nyugdíjas munkatárs állása szűnik meg. Az aktív dolgozók között van 7 orvos és 18 ápoló – mondta korábban Mikó Tivadar, az egyetem orvoscentrumának elnöke. Az 1,2 milliárdos hiány felét kellett volna bérekből megtakarítani, ezzel szemben úgy döntöttek, hogy létszámcsökkentéssel 415 milliót próbálnak spórolni, a többi hiányt pedig a pótlékok és a mozgóbérek csökkentésével, valamint átszervezéssel fedezik.

Mikó Tivadar hozzátette: a közalkalmazotti tanáccsal konzultálva, a munkajogi előírásoknak megfelelően fizetik ki a végkielégítéseket, az ehhez szükséges pénzt a központi költségvetés céltartalékából pályázat segítségével akarják összeszedni. A 3600 főt foglalkoztató orvoscentrum elnöke még nem tudja, mi lesz a munka nélkül maradt dolgozókkal. Mindent megtesznek azért, hogy az érintettek szakterületüknek megfelelő állást kapjanak.