Friss hírek

2010.03.24. 06:14

Engedély jeruzsálemi zsidó telepekre, az izraeli kormányfõ a Fehér Házban

<p>Az izraeli hatóságok kiadták az engedélyeket a zsidó telepeseknek 20 apartman építésére Kelet-Jeruzsálemben - jelentette be az izraeli állami rádió kedden. A hírt akkor közölték, amikor az izraeli kormányfõ, Benjamin Netanjahu látogatásra érkezett Washingtonba, hogy a Fehér Házban tárgyalásokat folytasson az amerikai elnökkel, Barack Obamával A megbeszélések egyik legfontosabb része az volt, hogy megoldást találjanak a vitatott izraeli telepesítési programra.</p>

Az izraeli állami rádió és a Ynet internetes hírportál híradása szerint Jeruzsálem hatóságai az amerikai milliárdos, Irving Moskowitz projektjét engedélyezték a város keleti részében. Ennek részeként a Sheikh Jarrah nevû kerületben, egy volt palesztin szálloda, a Sepherd Hotel helyére luxus apartmanokat építenek majd. A megszállt területeken létesítendõ zsidó telepek építésére az elõzetes engedélyeket állítólag már tavaly júliusban kiadták, és a döntést a múlt héten erõsítették meg véglegesen.

Az újabb zsidó telepek építése jelentõs feszültséget okozott az utóbbi két hétben a két szövetséges, Izrael és az Egyesült Államok vezetése közt. A zsidó állam március 9-én, az amerikai alelnök, Joe Biden izraeli látogatása idején jelentette be, hogy a tervek szerint összesen 1600 zsidó telepet létesítenek a fõként arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!