Több, mint okmányiroda

A mezőcsáti ünnepélyes átadón
A mezőcsáti ünnepélyes átadón - © Fotó: Tóth Balázs
Mezőcsát, Miskolc – Átadták a megye tizenötödik és tizenhatodik kormányablakát Mezőcsáton, illetve Miskolcon szerdán.

Időrend­ben a második, szerdai borsodi – miskolci – kormány­ablak-átadáson már javában folyt az ügyintézés. Az egynapos tapasztalatok azt mutatták, hogy hamar híre ment és szívesen keresik fel ügyeikkel az emberek az új kormányablakot. Ebben szerepe lehet annak, hogy a volt okmányiroda helyén kialakított új kormány­ablak a város központjában van, mellette kényelmesen le lehet parkolni, s impozáns az új épület, nyilvánított véleményt Panyik József járási hivatalvezető. Egyúttal kijelentette: a kormányablak több, mint egy okmányiroda, ráadásul itt egy helyen lehet intézni a kormányablakhoz tartozó, valamint a földhivatali ügyeket. Megtudtuk: az épület átalakítását is magában foglaló beruházás közel 50 millió forintba került, több mint 500 négyzetméterre terjedt ki.

Dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára egyebek mellett arról is beszélt, hogy a kormányablakok számának növelésén túl a kormány szándéka a szélessávú internetelérés bővítése országszerte, hogy még több ügyet lehessen elektronikusan intézni. További fejlesztési elképzelés az egyes szakhatóságok közötti elektronikus átjárhatóság biztosítása, hogy a kormányablakok ügyintézői ne szoruljanak „telefonos segítségre”.

Az átadáson köszöntőt mondott Demeter Ervin kormánybiztos, a helyi önkormányzatok vezetői mellett részt vett Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is.

ÉM-SzK


Már ötmillió ügyet vittek

A mezőcsáti ünnepségen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettes kiemelte, a dél-borsodi térség, benne a mezőcsáti járás fejlődik. Hozzátette: a közigazgatás átszervezése közelebb hozta az államot és az embereket.

Dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kifejtette, több szervezetet integráltak, rövidebb ügyintézési határidőket szabtak meg, s olcsóbbá tették a közigazgatást. Az ország 191. és 192. kormányablakai nyíltak meg Borsodban, összesen pedig 270-et szeretnének, ebből idén év végéig még közel 40 átadását tervezik. Ismertetett néhány adatot is: egy évben 23 millió ügyben jár el az állam, az idei első tíz hónapban ebből 5 milliót vittek a kormány­ablakok.
hirdetés


hirdet�s