Több mint kétszáz javaslat

A mezőkeresztesi református templom kerítése és nyílászárói is megújultak a pályázatnak köszönhetően
A mezőkeresztesi református templom kerítése és nyílászárói is megújultak a pályázatnak köszönhetően
Borsod-Abaúj-Zemplén, Dél-Borsod – Dél-Borsodban harminchét település hatszázmillió forinton osztozhat, szeretnék hatékonyan elkölteni.

Projektötleteket gyűjtött vidékfejlesztési fórumain a Dél-Borsodi Leader Egyesület, de levélben is fogadták az önkormányzatok, gazdasági szereplők, civilek javaslatait. Sőt, január végéig még van lehetőség további ötleteket is benyújtani hozzájuk. A pályázatokat ugyanis az egyesület a tagság igényei szerint írhatja ki. A következő négy évben 587 millió forint európai uniós támogatást oszthat ki a szervezet a hozzá tartozó 37 településen, ezt szeretnék minél hatékonyabban elkölteni.

Fejlesztési stratégia készül

A Vidékfejlesztési Programban országos szinten 1300 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek nagy része az agráriumnak jut majd. A térségnek jutó Leader-forrást olyan projektek támogatására szeretnénk fölhasználni, amelyek más pályázatokba, például a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba nem illeszthetők be.

A pályázatokat tehát az itteni közösségnek kell kitalálnia, hiszen az év második felében szeretnék kiírni őket. A kormány célkitűzése szerint a beruházásoknak 2018-ig meg kell valósulniuk.

Balázs János, az egyesület munkaszervezetének vezetője elmondta, eddig kétszáztíz javaslat érkezett hozzájuk, egyebek között élelmiszer-kistermelők, mikrovállalkozások, turisztikai szolgáltatók, sportegyesületek, polgárőrök szeretnének pénzt beruházásokra, de támogathatják a hagyományőrzést, a hátrányos helyzetű térségek felzárkózását is.

– Készül a 37 településre kiterjedő Helyi Fejlesztési Stratégia, várhatóan március végéig végzünk a munkával, április végéig pedig el is fogadhatják azt. A pályázati kiírások – amelyek a palyazat.gov.hu oldalon jelennek majd meg – az idei év második félévében lesznek elérhetőek – mondta Balázs János.

Az ötletekről elárulta, azok közül sok megvalósulhat, főként a gazdaságfejlesztési projektek, hiszen a pénz hatvan százalékát erre kell fordítaniuk. A Mezőcsáti járásból például erre van sok igény. A szervezet folyamatosan figyeli a megjelenő európai uniós pályázati kiírásokat, s értesíti tagjait arról, ha van olyan kiírás, amelybe elképzelésük beilleszthető.

ÉM-TB


Az elmúlt hét év eredményei

A 2007–2013-as időszakban közel 2,2 milliárd forint érkezett a térségbe a Leader, illetve az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) forrásain keresztül. Ebből a pénzből egyebek között falusi szálláshelyek jöttek létre, 22 mikrovállalkozás tudott fejleszteni, 11 játszótér épült, 37 közösségi tér újult meg. Kialakítottak két tájházat, felújítottak 17 templomot, szerveztek 44 rendezvényt és 53 hagyományőrző, sport-, illetve polgárőr civil szervezet szerzett be eszközöket, újított föl sportöltözőket, vásárolt járműveket.
hirdetés


hirdet�s