Több mint két év után hétfőn tárgyalásra engedik a szocialisták a költségvetési tanácsról szóló Fidesz javaslatot

Ha benyújtásakor, 2006 tavaszán elfogadja az Országgyűlés a költségvetési tanács létrehozásáról szóló fideszes javaslatot, megállítható lett volna az a vakrepülés, ami költségvetési politika szempontjából is jellemzi Magyarországot – mondta Navracsics Tibor hétfői sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője azután beszélt erről, hogy az Országgyűlés hétfőn támogatta a javaslat napirendre vételét, azután hogy a szocialista képviselők korábban 47-szer akadályozták ezt meg. A költségvetési tanács általános vitája már hétfő este elkezdődik a parlamentben.

A Fidesz elképzelései szerint az Országgyűlésben csak olyan költségvetési törvényjavaslat tárgyalása kezdhető meg, amelyet a költségvetési tanács hitelesnek és végrehajthatónak tart.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón azt mondta, aggodalommal figyelik az MSZP-s képviselők támogatását, attól tartanak ugyanis, hogy nem jó szándék vezeti a kormánypárti képviselőket, tekintettel arra, hogy a múlt hét végén az MSZP az MDF-fel közösen nyújtott be egy költségvetési felügyeletről szóló javaslatot, amelynek egy-egy tagját a köztársasági elnök, az országgyűlés elnöke és a miniszterelnök jelölné három évre. Az ellenzéki politikus szerint ez gyengítené az elképzelésüket, a Fidesz javaslata szerint ugyanis a tanács tagjai a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék elnöke, valamint egy az államfő által felkért kiemelkedő tudású közgazdász alkotná hat éves megbízatással.

Navracsics Tibor szerint az általuk javasolt, erős független tanácsra van szükség, ami – ha korábban támogatják a pártok a létrehozását – már korábban is megakadályozhatta volna azt a “vakrepülést”, ami szerintük a költségvetési politikát jellemezte.

Az ellenzéki frakcióvezető szerint Magyarországon azért tud ilyen “pusztító lenni” a pénzügyi válság, mert hiteltelenségi válság van. Navracsics Tibor szerint 2004-től a Gyurcsány kormány nem tudta kihasználni a pénzügyi világ bőségét, az elmúlt időszakot a tanmeséből is ismert Tücsökhöz hasonlóan “hedonizmussal” töltötték és legyengítették a magyar gazdaság és költségvetés immunrendszerét.

A sajtótájékoztatóval egy időben tartott alkotmányügyi bizottsági ülésen az MSZP és a kormány képviselői nem támogatták a költségvetési tanács létrehozásáról szóló javaslatot.