Több mint háromezer aláírás a tőketerebesi erőmű ellen

Három hét alatt 3250 aláírás gyűlt össze a tőketerebesi erőmű építése ellen Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon, a Hegyközben és a Bodrogközben. Összesen 27 település lakói csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz, amelyet a magyar és szlovák környezetvédelmi minisztériumhoz juttatnak el a kezdeményezők.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhelyi polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta, a minisztériumoknak szánt levélben azt kérik, ne adjanak szabad utat a szerintük a környezetre és az emberekre egyaránt veszélyes, elavult technológiát képviselő szénerőmű építésének. Szerintük a tágabb észak-magyarországi régiót, s azon belül a tokaji borvidéket is jelentősen szennyezné az erőmű.

A polgármester elmondta, biztatást adott számukra az, hogy korábbi leveleikre választ kaptak a Miniszterelnöki Hivataltól, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól, és a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól, amelyben megerősítik, foglalkoznak az üggyel, és tisztában vannak azzal, hogy az Espoo-i Egyezmény alapján a határközeli beruházások esetében joga van beleszólni a szomszédos országnak az engedélyeztetésbe.

Tőketerebesen két, egyenként 240 MW teljesítményű széntüzelésű blokk, valamint egy 165 MW teljesítményű gázüzemű blokk létesülne. A tőketerebesi önkormányzat korábban nemet mondott az erőmű építésére, a döntés jelenleg a szlovák környezetvédelmi minisztérium kezében van.