Több mint három évtized Tiszaladányban

A ladányi ovisok
A ladányi ovisok - © Fotó: Bánhegyi Gábor
Tiszaladány – Mezőzombor után most a tiszaladányi ovisokat neveli.

Több mint három évtizede van a pályán Szegedi Tiborné, vagy ahogy az óvodások ismerik, Anita néni. Az óvónő Tokajban él, de valahogy úgy adódott, sosem dolgozott a városban.

Fogékony gyerekek

– Kaphattam volna állást Tokajban többször is – mondja Szegedi Tiborné. – De mindig úgy, hogy valakinek a helyére. Azt pedig nem akartam, hogy másnak ne legyen munkája miattam. Tokajtól nincs messze Mezőzombor, így ott dolgoztam több mint harminc évig, utána jöttem át Tiszaladányba.

A két település közti különbséget abban látja a tiszaladányi óvónő, hogy Mezőzomboron sokkal nagyobb volt a gyerekanyag.

Fotó: Bánhegyi Gábor Fotó: Bánhegyi Gábor ©

– Itt Ladányban azért jó dolgozni, mert kevesebb a gyerek, jobban lehet velük foglalkozni – mondja Anita néni, aki jobban szereti, ha így hívják. – Ezek a gyerekek nagyon fogékonyak, kíváncsiak, szívesen tanulnak. Sokan olyan környezetben élnek, ahol nem divat az, hogy a kisgyerekek délután aludjanak. Itt tanítjuk meg őket arra, mi az a délutáni alvás, hogy arra miért van szükség. Hamar elfogadják, de ez csak egy apró dolog, számos olyan szokás van, amelyekre apránként kell őket rávezetni. Azt szoktam mondani, nem a gyerekekkel nehéz néha megtalálni a hangot, hanem inkább a szüleikkel. Mezőzomboron volt alkalmam ebben is rutint szerezni, így ma már Ladányban sem okoz nehézséget, hogy a szülőkkel közös nevezőre tudjunk jutni. Imádok gyerekekkel foglalkozni, mert ők még annyira nyitottak a világra, annyi mindent fogadnak szívesen. Éppen ezért óriási a felelősségünk abban, mit és hogy adunk nekik át.

– Örülünk annak, hogy Anita nálunk dolgozik – mondja Mocsi Dénesné, a tiszaladányi Fecskefészek óvoda vezetője. – Sokat tanulunk tőle, különösen abban, miként kell kezelni a szülőkkel az időnként előforduló nézeteltéréseket. Neki köszönhetjük, hogy ma már sokkal rugalmasabban tudjuk mindannyian kezelni ezeket a helyzeteket és ez a gyerekek javára is válik, hiszen csak akkor tudunk a gyerekek nevelésében valódi eredményeket elérni, ha a szülők és a nevelők összefognak.

– ÉM-BG –