Több mint három év után ismét Miskolcon a magyar válogatott

Legutóbb 2012. június 20-án, Portugália ellen játszott Miskolcon a magyar válogatott, Eb-selejtezőt
Legutóbb 2012. június 20-án, Portugália ellen játszott Miskolcon a magyar válogatott, Eb-selejtezőt
Miskolc – November 21-én Izland ellen játszik a miskolci városi sportcsarnokban a felnőtt női magyar kosárlabda-válogatott.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség döntése értelmében megváltozott az Európa-bajnoki selejtezők lebonyolítási rendje, a korábban a kontinensbajnokságokat megelőző évnek a sűrített nyári programját széthúzták, így mostantól egy év alatt játsszák le a csapatok azt a hat meccset, amelyre korábban 1-1,5 hónap jutott.

Így aztán a 2017-es Eb-re, amelyet Csehországban rendeznek, már most ősszel megkezdi a selejtezést a magyar női válogatott is, méghozzá november 21-én, Miskolcon, a városi sportcsarnokban, Izland ellen (ezzel összefüggésben valószínűleg az ellenfél soraiban visszatér Miskolcra Helena Sverrisdottír, aki a 2013/14-es évadban volt a Diósgyőr légiósa). Mindez hivatalos információ, hiszen a nemzetközi szövetség honlapján már megtalálható.

A felkészülés is

– Valóban leadtuk az első meccs helyszínét, és ez megjelent nyilvánosan, úgyhogy nem titok, hogy Miskolcon játsszuk az első összecsapást – válaszolta megkeresésünkre Szabó István, a válogatott technikai vezetője, majd így folytatta: – És nemcsak az első meccs lesz Miskolcon, hanem a felkészülés is, ami november 16-án kezdődik. Ráadásul az Izland elleni összecsapás után is marad a csapat, hiszen 24-én innen lesz az indulás az első idegenbeli összecsapására, a másnapi, Portugália elleni mérkőzésre.

Ezenkívül még két válogatott etapot iktatott be a nemzetközi versenynaptárba a nemzetközi szövetség a 2017-es Eb-ig. Ez alapján a novemberi után februárban játszanak még két-két meccset a válogatottak a kontinensbajnoki selejtezők során, majd a jövő év novemberében teszik még ugyanezt.

A 2017-es csehországi Európa-bajnoki döntő 16 csapatos lesz – a mostani magyar-román közös rendezésű Eb-től eltérően, amelyen 20 gárda versenyzett –, és 15 kiadó hely van, ugyanis a rendező automatikus résztvevő. Az Eb-selejtezők kilenc csoportban zajlanak, és innen a csoportgyőztesek, és hat legjobb csoportmásodik jut tovább. A Stefan Svitek által irányított magyar válogatottnak Szlovákia, Izland és Portugália jutott ellenfélül az E-csoportban.

– Korai még arról beszélni, hogy a további két hazai Eb-selejtező hol lesz – válaszolta kérdésünkre Szabó István, aki annyit azért még elmondott: nem kizárt, hogy Miskolc még egy összecsapásnak lesz a házigazdája, míg egy találkozót valószínűleg Pécsett rendeznek meg.

– Berecz Csaba –


A magyar válogatott Eb-programja

2015. november 21. (szombat): Magyarország – Izland

2015. november 25. (szerda): Portugália – Magyarország

2016. február 20. (szombat): Magyarország – Szlovákia

2016. február 24. (szerda): Izland – Magyarország

2016. november 19. (szombat): Magyarország – Portugália

2016. november 23. (szerda): Szlovákia – Magyarország

hirdetés


hirdet�s