Több mint félmillió autósnak van büntetőpontja

Jelenleg 557 ezer járművezetőnek van büntetőpontja Magyarországon, de csak alig több mint 300 olyan van közöttük, akinek 14 pontnál több lenne – derül ki a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának adataiból. A büntetőpont-rendszer hat évvel ezelőtti bevezetése óta 343 sofőrnek vonták be ideiglenesen, hat hónapra a jogosítványát.

A megszerzett büntetőpont két év alatt évül el, a pontok száma tehát lenullázódhat. Aki azonban 18 pontot összegyűjt, fél évig jogosítvány nélkül marad, és újra kell vizsgáznia. Az ehhez szükséges képzést érdemes a büntetés ideje alatt elvégezni, így a hat hónap letelte után azonnal a volán mögé lehet ülni.

2004 óta a pontokat differenciáltan, a szabályszegés típusától függően adják. A rendszer célja, hogy a legtöbb és legsúlyosabb személyi sérüléssel járó baleseteket visszaszorítsák. A 2004-es módosítás óta azokat is büntetőponttal sújtják, akik nem kötik be biztonsági övüket, vagy gyermekeiket nem ültetik gyermekülésbe. Ezen kívül az is pontot kap, aki a forgalmat irányító rendőr jelzéseit figyelmen kívül hagyja, vagy megszegi a gyalogosok elsőbbségére vonatkozó szabályokat, esetleg nem tartja be a jelzőtáblák utasításait.

A 31 évnél fiatalabb vezetők közül 162 ezernek, a 32 és 57 év közöttieknek 332 ezer, az 57 és 71 éves korosztályba tartozók közül pedig 63 ezernek van pontja a nyilvántartás szerint. A 72 évnél idősebbek közül már csak 400 olyan vezető van, akit büntetőponttal sújtottak.

A jogszabály módosítása óta eltelt 3 évben 261500 olyan embert büntettek meg azért, mert nem kötötte be a biztonsági övet, vagy nem viselt a motoron bukósisakot, ez a szám 12700 idei büntetést is tartalmaz.

A ponttal büntetett, vezetés közben mobiltelefonálók száma a múlt év utolsó napján 41626 volt, ez a szám idén már 2510-el nőtt.

Azok a gyorshajtók, akik maximum 25 százalékkal lépték túl a megengedett sebességet, és ezért pontot kaptak, több mint 564 ezren vannak. Az adatok szerint 227 ezren ennél is gyorsabban hajtottak.