Több mint fél évet csúszhat az EU-s roaming-díjak leszorítása

Nyár helyett csak egy év múlva csökkenhetnek jelentős mértékben az unión belül a roaming-tarifák. A csúszás oka, hogy az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága csütörtökön elfogadta azt a módosítást, hogy a szabályozás várható júniusi elfogadását követően csak 6 hónap múlva lépne hatályba a rendelet – mondta el a Független Hírügynökségnek Hegyi Gyula MSZP-s EP-képviselő.

A hatályba lépés féléves halasztása mellett a javaslat értelmében a mobilszolgáltatóknak még további két hónap állna rendelkezésükre a tarifák módosítására, így várhatóan csak jövő márciusban csökkennek az árak, pedig korábban nyárra ígérték a változásokat.

A külföldi hívás-fogadásnak, illetve kezdeményezésnek külön díjszabása lenne a tervek szerint. Korábban arról volt szó, hogy a külföldi hívásfogadás 35, a kezdeményezés pedig 50-65 eurócent lenne az unión belül, ami magyar viszonylatban körülbelül 50 százalékos árcsökkenést jelentene a szakértők szerint. A rendelettervezet legutóbbi verziójában azonban már nem szerepel fix összeg. Az új javaslat szerint a mobilszolgáltatók közötti elszámolást, a végződtetési díjakat az Európai Bizottság maximálná. A szolgáltatók ennek a díjnak a 130 százalékát kérhetnék el ügyfeleiktől. A tervezet azt is előírja, hogy a felhasználót a határ átlépését követő egy órán belül sms-ben tájékoztatni kell az összes elérhető helyi szolgáltató roaming-díjáról, valamint a szöveges és multimédiás üzenetek tarifáiról.