jegyzet

2020.01.09. 06:30

Filozófiák és faktorok

Bódi Csaba

Teljesen egyértelmű a válasz arra kérdésre, hogy a napokban szerződtetett vagy leigazolni szándékozott labdarúgók közül mennyi illik bele az adott klub „filozófiájába”: mindegyik, hiszen ezért állapodtak meg vele. Ebből következik, hogy az egyletek játékospolitikája leginkább akkor változik, ha teli a kassza – ha üres a zseb; ha új edző érkezett – ha a régi tréner maradt; ha süt a nap – vagy ha ködös a reggel.

Ahol van pénz, mi több, sok pénz áll rendelkezésre, ott szemrebbenés nélkül kivásárolják futó megállapodásából a kiszemeltet, míg a kevésbé tehetős helyen a lejárt kontraktus és a kölcsönbevétel a megszokott. A lényeg, legyen változás a keretben, pezsdüljön meg az élet, mert nincs rosszabb az elkényelmesedett, a helyét bombabiztosnak érző futballistánál. Az ugyancsak sokszor előrángatott „új impulzus” szókapcsolat nemcsak edzőváltáskor felkapott, hanem az öltözők közötti játékosmozgások idején is. A menedzserek telefonjai szinte égnek, annyi a mozdulni vágyó labdarúgó. Az edzők megállás nélkül rágják a vezetők fülét: ha így marad az állomány, az bizony karcsú lesz, mert példának ott a rivális, ahol bezzeg…! A vetélytárs pedig tovább mutogat.

Képtelenebbnél képtelenebb magyarázatok látnak napvilágot a klubcserék indokaként, ritkán a nyilvánosság elé tárva a rendre legerősebb érvet, a több pénzt.

Ehelyett a csapatok pályamodellt, fejlődési lehetőséget, karrierépítést, kiugrási esélyt kínálnak, hangsúlyozva, hogy az adott labdarúgó teljes mértékben passzol abba a felfogásba, amit az egyletnél képviselnek. Igaz, fél éve még másképp festett a szerzemény, akiről idény közben kiderült, hogy alkalmatlan a feladatra, másképp alighanem legalább egyszer betette volna a csapatba az edző.

Akad, ahol „látványintézkedésként” néhány fiatalt felvisznek az első számú együtteshez, de ez rendre csak máz. A reményteljesebb jövőnél fontosabb, hogy tavasszal teljesüljön az áhított cél – legyen az bármi –, mindent ennek kell alárendelni.

A profinak nevezett világtól néhány szinttel lentebbre tekintve mindössze annyi különbség, hogy a szorzó kisebb. A pénzigény messze elrugaszkodott a földtől, de mivel mindig akadnak vezetők, szponzorok, akiket le lehet húzni, virágzik az üzlet. A magyar futballvalóságot nem ismerő olvasók egészségének megóvása érdekében azonban nem hozakodnánk elő számokkal. A január eleji – átigazolási – időszak így is bővelkedik rizikófaktorokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!