Több mint egy évtizede zárt be a cukorgyár Szerencsen

A megemlékezés koszorúi
A megemlékezés koszorúi - © Fotó: VEA
Szerencs – Szerencset évtizedekig az édesipar egyik fővárosának tartották, hiszen a méltán híres szerencsi csokikészítmények mellett a cukorgyár is rengeteg embernek adott munkát.

Éppen ezért volt szinte gyásznap a hegyaljai városban, amikor a Mátra Cukor Zrt. német tulajdonosa 2008. március 10-én bejelentette, hogy megszünteti a szerencsi cukorgyártást. Ez hatalmas törést jelentett a városnak.

Megemlékezés

Idén is tartott a szerencsi önkormányzat megemlékezést, most a szerencsi cukorgyár bezárásának tizenegyedik évfordulóján, a Cukorgyári Emlékparkban. Az eseményen, amelyen mások mellett részt vett Koncz Ferenc országgyűlési képviselő is, Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere osztotta meg gondolatait. Kiemelte, hogy az emlékezés mellett fontos, hogy a jövőt építsük:

– Az elmúlt 11 évben azon dolgoztunk, hogy azt a veszteséget, amit a szerencsi cukorgyár bezárása jelentett, enyhíteni tudjuk. Az önkormányzat közel húsz EU-s pályázatot nyert el, amiből kettő az egykori cukorgyári területek ipari fejlesztését teszi lehetővé mintegy 1,5 milliárd forint értékben. Olyan infrastruktúrát építenek itt a közeljövőben, ami vonzóvá teszi Szerencset a vállalkozók számára – hangsúlyozta a városvezető.

Műsort adott a Szerencsi Férfikar, a megemlékezés koszorúzással zárult.

VEA