Friss hírek

2009.10.26. 11:13

Elnapolták a Karadzsics-per kezdetét

<p>Elnapolták a hágai nemzetközi törvényszéken Radovan Karadzsics perének kezdetét - közölte O Gon Kwon, az eljárás egyik bírája hétfõ délelõtt. A döntés oka, hogy a volt boszniai szerb elnök nem jelent meg a tárgyalóteremben. Az eljárás kedden délután folytatódik.</p>

"A vádlott és képviselõjének távolléte miatt a bíróság elnapolja a mai eljárást" - közölte a dél-koreai O Gon Kwon, a per egyik bírája, 15 perccel a tárgyalás kezdetét követõen. Mint mondta, a vádiratot ezért kedden délután ismerteti az ügyészség. "Arra kérjük Karadzsics urat, hogy ezen vegyen részt, és a továbbiakban ne akadályozza a törvényszék munkáját" - fogalmazott O Gon Kwon.

Ha azonban Karadzsics akkor sem jelenik meg, akkor várhatóan egy, a bíróság által kinevezett ügyvéd fogja majd képviselni az egykori boszniai szerb elnököt, aki egyébként saját maga látja el a védelmet. A 64 éves volt politikus a múlt héten jelentette be, hogy mivel a bíróság nem hagyott elég idõt, hogy felkészüljön a perre, ezért bojkottálni fogja az elsõ tárgyalási napot.

Karadzsicsnak 11 vádpontban kell felelnie a bíróság elõtt. Ezekben háborús és emberiesség elleni bûntettekkel vádolják, amelyeket az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúban követett el. A vádpontok között szerepel, hogy elnökként felelõs volt Szarajevó 44 hónapig tartó ostromáért, amelyben tízezer ember vesztette életét, és része volt az 1995-ös srebrenicai népirtásban is, ahol több mint 8 ezer muzulmán férfit és fiút végeztek ki a boszniai szerb csapatok.

Karadzsicsot tavaly júliusban tartóztatták le Belgrádban, miután 13 évig sikeresen bujkált az õt üldözõ rendõrség elõl. Az egykori elnök visszautasította az ellene felhozott vádpontokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!