Több mint 70 millió euró: jövőre már költik is

A konferencián elhangzott, mi mindenre lehet pályázni
A konferencián elhangzott, mi mindenre lehet pályázni - © Fotó: Ádám János
Edelény – Magyarország – Szlovákia – Románia – Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014–2020.

Ezzel a címmel rendeztek konferenciát csütörtökön az edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyban, amelynek vendége volt Perényi Zsigmond, a miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Ebben a ciklusban is megkapom a program irányítóhatósági feladatait, ami kifejezetten érdekes és fontos feladat – kezdte Perényi Zsigmond köszöntőjében. – Van egypár jó hír, amiben a bizottság segített nekünk. Az első, hogy kevés olyan program van, amiben a bizottság nem farag le a kért összegből, hanem több pénzt ad. Az előző ciklusban, ami rendkívül sikeres ciklus lett, több mint 74 millió eurónyi pénz állt rendelkezésre. Ebben a ciklusban sem lesz kevesebb ez az összeg, sőt többet kapunk! A másik jó hír: ugyan ma van a nyitókonferencia, ám ez nem azt jelenti, hogy a program ne működne, hiszen ez egy élő program, ahol már lehet pályázni. Személyes célom, hogy a döntések jövő év áprilisáig, májusáig megszülessenek, hogy utána a pénz nagy részét közösen fel tudjuk használni.

Erre lehet pályázni

Hogy mire? A 2014–2020 közötti időszakban az európai szomszédságpolitikát a 2007 óta létező Európai Szomszédsági és Partnerségi Támogatási Eszközt (ENPI) felváltó európai szomszédsági támogatási eszköz (ENI) támogatja. A négyoldalú együttműködési programot az Európai Bizottság 2015. december 17-én fogadta el. A program keretében rendelkezésre álló közösségi forrás (ENI, a nemzeti társfinanszírozás nélkül) közel 74 millió euró, amely az alábbi tematikus célkitűzések megvalósítását irányozza elő.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Pályázni lehet egyrészt „a helyi kultúra népszerűsítése és a történelmi örökségek megőrzésére”. Sikeres pályázattal a „környezetvédelem és a klímaváltozás okozta hatások mérséklésére” is pénzhez lehet jutni, de „az elérhetőség javítása, a közlekedési és kommunikációs hálózatok fejlesztése” is megcélozható.

Végül, de nem utolsósorban „a biztonságos határtérség megteremtése érdekében tett fejlesztésekre” is lehet pályázni.

A részt vevő országok jogosult területei az alábbiak: Magyarország (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye mint teljes részvételi jogosultságú szomszédos terület), Szlovákia (Kassa megye, Eperjes megye), Románia (Szatmár megye, Máramaros megye, Szucsava megye) és Ukrajna (Kárpátalja megye, Ivano-Frankivszki megye, Csernovici megye).

Juhász-Léhi István