Több mint 7 milliárd forint munkaügyi bírság és 123 halálos munkabaleset 2006. mérlege

Tavaly 7 milliárd 218 millió forint bírságot szabtak ki a munkaügyi ellenőrök az országban -derül ki az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) összefoglalójából. Az OMMF adatai szerint ugyancsak az elmúlt évben 123 ember halt meg munkabalesetben. A legtöbb halálos munkabaleset a korábbi évekhez hasonlóan 2006 -ban is az építőiparban, illetve a mezőgazdaságban volt jellemző. Már idén is heten haltak meg munkavégzés közben. A parlament Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke tartott tájékoztatót a felügyelőség tavalyi munkájáról.

Az vösszefoglaló szerint idén is gyakoriak lesznek a munkavédelmi ellenőrzések az építőiparban, ahol a leggyakoribbak a halálos munkabalesetek, de sok veszélyt rejt a feldolgozóipar is, így ez is kiemelt terület lesz munkabiztonsági ellenőrzések szempontjából. Az OMMF 19 469 munkáltatót ellenőrzőtt munkabiztonsági szempontból és szinte mindehol, -17 859 esetben- találtak szabálytalanságot. Munkaügyi ellenőrzés 25 740 munkáltatónál volt tavaly, 18 150 esetben találtak szabálytalanságot.

2006-ban az ellenőrök 42 147 feketemunkást találtak az ellenőrzéseken, ez a szám 2004 -ben csak tízezer volt. A munkaügyi ellenőrzések a feketemunkások alkalmazása mellett az ellenőrök vizsgálják azt is, hogy a munkaáltatók betartják -e a munka -és pihenődiőre vonatkozó szabályokat, illetve, hogy pontosan kapják -e meg a dolgozók fizetésüket. A korábbiakhoz képest változott az ellenőrzés módszere is 2006-ban, a felügyelők ugyanis többször is visszatérnek egy -egy munkahelyre, sok esetben éjszaka, vagy pihenőnapokon.

A 2006 -ban kirótt több mint 7 milliárdos munkaügyi és munkavédelmi bírság körülbelül 3 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Bár az ellenőrzések 80-90 százaléka a kisvállalkozásokat érinti és főként az építőiparban szabnak ki az ellenőrök pénzbüntetést, 2006-ban a legnagyobb, 15 millió forintos bírságot egy a pénzügyi szektorban működő nagyvállalat kapta, azt nem tudni miért.