Több mint 6500 diák kezdi el az érettségit Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Pénteken ballagtak, hétfőn pedig megírják az első érettségi dolgozatot (illusztráció)
Pénteken ballagtak, hétfőn pedig megírják az első érettségi dolgozatot (illusztráció) - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Magyar írásbelivel kezdődik hétfőn az érettségi vizsgák sora. Most kiderül, ki mennyit tanult az elmúlt években.

Az idei érettségi vizsgák ugyan pénteken kezdődtek a nemzetiségi nyelvi írásbelikkel, de az igazi megméretés ma vár a fiatalokra, hiszen a magyar írásbeli feladatokat minden érettségiző diáknak meg kell oldania.

A megpróbáltatásoknak nincs vége, kedden matekból, szerdán történelemből, majd angolból és németből bizonyíthatnak a középiskolák végzősei közép- és emelt szinten. Az írásbelik május 28-áig tartanak. Ezután szóban adhatnak számot tudásukról a diákok. Az emelt szintű érettségi vizsgákat június 7–14-e között rendezik, a középszintű szóbelik pedig június 18-ától 29-éig tartanak.

Számok és adatok

Megyénkben 78 helyszínen, 6549 érettségiző vizsgázik. Emelt szintű megméretésre 1833 fő jelentkezett, középszinten 4716-an bizonyítanak.

Szintén megyénkbeli adatok szerint 2878-an szakgimnáziumokban, 3467-en gimnáziumokban érettségiznek. A kormányhivatalban jelentkezettek száma pedig 204 fő, kaptunk tájékoztatást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól. Kiemelték: az írásbeli érettségi feladatlap-csomagok átvétele, biztonságos őrzésének megszervezése és azok vizsgaszervező intézményeknek történő átadása a 2017/2018-as tanév vizsgaidőszakában is – az előző évek bevált gyakorlatához hasonlóan – a járási hivatalok közreműködésével történik.

Rendes és előrehozott

A maturálók többsége a középiskolák végzőse, akik most teljesítik az úgynevezett rendes érettségit.

A fiatalabbak előrehozott érettségit tehetnek idegen nyelvből és informatikából. Az idősebbek pedig szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló vagy javító vizsgára jelentkezhettek.

Az írásbeli feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, a vizsgát követő napon kerülnek fel az Oktatási Hivatal oldalára.

A reggel 8 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8 órakor, a 14 órakor kezdődő vizsgák esetében pedig a vizsgát követő nap 14 órakor.

Országos adatok szerint 1183 helyszínen 110 ezer 700 diák érettségizik hazánkban. A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszernek ez a 28. időszaka, beleszámolva az őszi érettségi időszakokat is.

ÉM-HE


Ballagáskor vidám történetek is előjönnek az elmúlt évekből
Miskolc - A végzős diákok nemcsak az iskolájuktól búcsúztak el, hanem a kamaszévektől is.Ünneplőbe öltözött szülők, rokonok diákok és tanárok gyülekeztek pénteken délután 4 óra előtt a Zrínyi Ilona Gimnázium előtt. A fiatalok sorfala mutatta, milyen útvonalon lehet eljutni az udvarra, a ballagási ün...

„Ballag már a vén diák...”
Miskolc - Keresd magad és barátaidat a Borsod Online-on! Íme a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei középiskolák végzőseinek névsora! Abaújszántó Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 12/A Osztályfőnök: Pásztorné K. Szabó Mária Ambruzs Csilla, Batyi Alexandra, Batyi ...