Több mint 6 év börtönt kapott a "halott kenus" és felesége

Egyenként több mint hat évre ítélte egy észak-kelet angliai bíróság a halálát megrendező brit kenust és feleségét csalás és pénzmosás miatt szerdán. John Darwinra hat év és három hónapos büntetést, feleségére hat év, hat hónap börtönbüntetést szabtak ki Teessideban.

Az ügyész vádirata szerint az 56 éves Anne Darwin segédkezett abban, hogy férje, John keresztülvihesse elhalálozási színjátékát. Így megszabadulhattak az adósságoktól, és hozzájuthattak a férfi életbiztosításához. Az asszony azt vallotta, hogy férje kényszerítette arra, hogy segítse a “meséjét”. 250 ezer fontot, vagyis 73 millió forintot nyert a csalással a házaspár.

A nyolcnapos tárgyalás során meghallgatták a pár 32 éves fiát, Mark Darwint is, aki elmondta, hogy anyja remekül eljátszotta gyászát apja halála miatt. 2002 márciusában a férj, John Darwin kenujával kievezett a nyílt tengerre. Az asszony értesítette a hatóságokat, hogy férje nem tért haza, de közben fölvette férjét a partról és segített neki biztonságos helyre jutni. Egy kis idő elteltével a férfi titokban visszaköltözött a házba. Ha látogatók kérdezték, az asszony azt mondta: szerelő motoz a házban. Két felnőtt fiúk már nem élt otthon, az asszony velük folytatott telefonbeszélgetéseit a férj a kihangosítón hallgatta végig.

A férfi később hamisíttatott magának egy útlevelet, Panamába repült, és ott nejével házat és földet vásárolt. Tavaly azonban a férfi jelentkezett a brit hatóságoknál azzal, hogy amnéziája volt az elmúlt időszakban. Felesége ebben a történetben is az oldalán állt, egészen addig, amíg elő nem került egy 2006-ban készült fénykép, amelyen a pár együtt pózol Panamában.