Több mint 5 milliárd forintot kér Budapest egészségügyi átalakításokra

Több mint 5 milliárd forintra nyújtott be pályázatot a fővárosi önkormányzat az Egészségügyi Minisztériumhoz – jelentette be Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester, miután tárgyalt Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel. Az igényelt támogatás több mint felét az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet, valamint a csontvelőtranszplantációs feladatok ellátásának átvételére és az ehhez szükséges átalakítások finanszírozására igényli a főváros. A többi pénzt a kórházi ágyszám-struktúra átalakítására fordítanák. A tervek között szerpel az is, hogy a fővárosi intézmények gazdasági feladatait egyetlen nagy holding irányítaná.

Demszky Gábor ugyanakkor tárgyalásokat kezdeményez Gyurcsány Ferenc kormányfővel a következő években várható állami támogatásokról. Szeretnék tisztán ugyanis látni, hogy a megváltozott egészségügyi helyzetben milyen finanszírozási lehetőségek lesznek majd a feladatok átvállalására – mondta a főpolgármester.

A főváros a baleseti intézet működtetése és a tranaszplantációs feladatok ellátása mellett átvenné az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet illetve a svábhegyi gyermekklinika üzemeltetését is, ehhez azonban az kell, hogy az állam átválallja a felmerülő többletköltségeket. A közelmúltban kiírt struktúraátalakítási pályázati keretre több mint 5 milliárd forintos pályázatot adott be a főváros. A teljes pályázati keret 7 és fél milliárd forint, a benyújtási határidő péntek délben járt le.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy a jelenlegi elképzelések szerint valamennyi fővárosi fenntartású kórház egyetlen “holdingszerű gazdasági társaságba” szerveznék. Az OEP, vagy ha megjelennek a piacon, a magánbiztosítók is ezzel a holdinggal tárgyalnának, és itt születne döntés a finanszírozási források elosztásáról és az ágyszámokról is.