Több mint 400 ezer néző az 5. Mozünnepen

A végleges összesítés szerda reggelig még nem készült el, de a rendelkezésre álló adatok alapján országszerte több mint 400 ezer néző fordult meg a szeptember 25-és 28-a között ötödik alkalommal megrendezett Moziünnepen. A főváros után Győrött és Székesfehérváron mentek a legtöbben moziba a négy nap alatt: mindkét városban több mint 20 ezren. Budapesten a Palace West End-et látogatták a legtöbben, oda 39 ezer 339 néző váltott jegyet. A Moziünnep legkedveltebb filmjének a Mamma Mia! bizonyult, csak Budapesten több mint 33 ezer nézőt vonzott – tájékoztatta szerdán a Független Hírügynökséget Tamás Dorka, a rendezvény sajtófőnöke.

Ebben az évben a Moziünnep négy napja alatt összesen több mint 200 filmet nézhettek meg az érdeklődők, az ország 69 mozijában. A jegyár idén is kedvező volt, maximum 480 forintért ülhettek be a nézők a filmekre.

A fővárosban a Palace West End-et látogatták a legtöbben, oda 39 339 néző váltott jegyet, de a Moziünnepen idén először résztvevő Arena Cinema City-nek is csaknem 30 ezer látogatója volt ebben a négy napban. Változatlanul a Művész mozi Budapest legkedveltebb art-mozija, ahol csütörtöktől vasárnapig több mint 5 ezer néző fordult meg.

A főváros után Győrött és Székesfehérváron mentek a legtöbben moziba a négy nap alatt, mindkét városban több mint 20 ezren. A Cinema City Győr bizonyult idén az ország negyedik leglátogatottabb mozijának, a vidéki art mozik közül a szegedi Belvárosi mozi végzett az élen, ott csaknem kétezer jegy kelt el.

A Moziünnep alatt a leglátogatottabb filmnek a Mamma Mia! bizonyult, amely csak Budapesten 33 ezer 300 nézőt vonzott. Ezt követi a Spanom csaja, a Trópusi Vihar és a Star Wars: Klónok háborúja. A premier filmek közül a Tiltott királyság nagyon jó eredménnyel nyitott: a Moziünnep alatt több mint 14 ezren nézték meg.

Az idei év volt az első olyan alkalom, a filmes rendezvény történetében, amikor kevesebb nézője volt a Moziünnepnek, mint az előző évben. A 2004-ben először megrendezett filmes ünnep négy napja alatt 320 ezren váltottak jegyet országszerte. 2006-ban már valamivel több mint 421 ezer mozijegy kelt el, tavaly pedig már több mint 545 ezren vettek részt a Moziünnepen. Idén a Moziünnep ideje alatt több mint 400 ezren fordultak meg a rendezvényen. A filmes rendezvény öt éve alatt összesen csaknem 2 millió néző ment moziba.Sporthírek