Több mint 350 milliót spórolt az enyhe télen az ÁAK Zrt.

Több mint 350 millió forintot takarított meg az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK Zrt.), mert a szokatlanul enyhe időjárásnak köszönhetően a téli útüzemeltetés költségei jóval elmaradtak a tervezettől – közölte hétfőn az ÁAK Zrt.

Míg a tavalyi télen csaknem 22 ezer tonna útszóró só fogyott el, addig idén mindössze 4 tonnára volt szükség, ezzel 250 millió forint maradt az ÁAK Zrt. kasszájában. A rendkívüli hideg időjárás esetén használt a kalcium-kloridból is kevesebb kellett, ez 36 milliós megtakarítást jelentett.

Az enyhe tél következtében számottevő mértékben csökkentek az üzem- és kenőanyagok, a szervizelés, az anyagbeszerzések és a karambolos javítások ráfordításai is. Ennek következtében a mérnökségek a 2006-2007-es téli üzemeltetési időszakban mintegy 70 millió forinttal költöttek kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. A költségek csökkenésén kívül az enyhe tél másik pozitív következménye az volt, hogy nagyobb figyelmet lehetett fordítani az útesztétikai és növénygondozási feladatok elvégzésére – olvasható az ÁAK Zrt. közleményében.