Több mint 30 millió rosszul táplált ember az Európai Unióban

Több mint 30 millió ember rosszul táplált az Európai Unióban, és sokan közülük kórházi betegek és szeretet otthonok lakói.. Ezt szakértõk mondták hétfõn Bécsben, ahol nemzetközi táplálkozási konferenciát tartanak.

Ez egy olyan probléma, amit eléggé alábecsülnek – állította a bécsi orvosegyetem munkatársa, aki az európai kórházak számára indított táplálkozási program vezetõje. “Az EU adatai azt mutatják, hogy a közösség teljes lakosságának több mint öt, a kórházi betegek 40, és az elfekvõkben, szeretet otthonokban, gondozókban ápoltak 60 százaléka alultáplált, vagy ki van téve e veszélynek” – mondta Michael Hiesmayr, aki a konferencia elnöke is, akinek megállapításával egyetértettek más kutatók is.

Egy nemrég készült átfogó kutatás szerint nem feltétlenül arról van szó, hogy a rosszul tápláltak nem kapnak ételt. A 30 országra és 75 ezer betegre kiterjedõ vizsgálat mutatta ki, hogy a kórházi páciensek 60 százaléka nem eszi meg az ételt, amit kap. 43 százalékuk azt mondta, hogy azért, mert nem volt éhes. A 25 százalékuk azoknak, akik semmit nem esznek napközben, intravénásan kapott tápanyagokat. A probléma következménye, hogy a rosszul tápláltság nehezíti a gyógyulást.