Több mint 20 ezer lakásban lehet vízhiány Miskolcon – holnapra helyreállhat a szolgáltatás

Csütörtökhöz képest jóval több lakást érint a vízhiány Miskolcon. Több mint 20 ezer otthonban maradhatnak szárazak a csapok egy időre pénteken, vagy csak kis nyomással folyik a víz. Csütörtökön még csak valamivel több mint ezer lakást érintett a korlátozás. A borsodi megyeszékhely egyik legnagyobb víztelepét kedd éjszaka zárták le, mert zavarossá vált a víz. A tisztiorvosi szolgálat szakemberei kétóránként vesznek mintát a tárolóból. Leghamarabb szombat éjszaka állhat helyre a szolgáltatás.

A vízhiány miatt péntek reggel ásványvizet osztogattak a nővérek a miskolci Szent Ferenc Kórház betegeinek, mert a felsőbb szinteken reggelre megszűnt egy időre vízellátás.A kórház 260 palack másfél literes ásványvizet vásárolt. Emellett minden nap kétszer lajtoskocsival szállítják ide a vizet főzéshez és mosogatáshoz.

A városba kitelepített 6 lajtoskocsihoz pénteken is folyamatosan érkeztek az emberek vízért. Bár a csapokból folyó víz minősége jó, de kevés. A nyomáscsökkenés és az időleges vízhiány már fél Miskolcot érinti, több mint 20 ezer lakást.

Egyre alacsonyabbak a nyomásszintek a csőhálózatban, a víztároló medencék több mint egy napja szárazon vannak – mondta a Független Hírügynökségnek Vojtilla László, a MIVÍZ Kft. ügyvezető igazgatója. Most az a víz jut el a fogyasztókhoz, amellyel a regionális vízművek segítette ki a várost a leállás után. A leállított miskolc-tapolcai tároló biztosította eddig a város kétharmadának vízellátását.

A leállított tárolóból kétóránként vesz mintát a tisztiorvosi szolgálat. A gyorstesztek eredményei jók. Ezek alapján akár máris vissza lehetne kapcsolni a rendszert, de vannak olyan vizsgálatok, amelyek hosszabb időt vesznek igénybe. A teljes vizsgálati eredmény szombat délre készül el. Ha mindent rendben találnak, szombat éjszaka ismét lesz víz minden lakásban Miskolcon.