Több mint 17 százalékkal csökkent az ipari termelés

Több mint 17 százalékkal csökkent tavaly az ipari termelés 2008-hoz képest. A legnagyobb mértékben a Közép-Dunántúlon, a legkevésbé az Észak-Alföldön volt érezhetõ a visszaesés. A decemberi teljesítmény mindössze egy százalékkal volt kevesebb az elõzõ évinél az országban, 2009 novemberéhez viszonyítva azonban 5,8 százalékkal csökkent a tavaly decemberi index.

Az ipari termelés elõzõ évhez mért 17,7 százalékos csökkenése a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint több éves mélypontot jelent. Hasonló arányú visszaesés 1991-ben volt utoljára (18,4 százalék), éves szinten pedig 1992-ben volt utoljára csökkenés (9,7 százalék).

A feldolgozóipar termelése decemberben az elõzõ év azonos hónapjához viszonyítva idén elõször emelkedett, valamivel több mint 3 százalékkal. A bányászat termelése azonban gyakorlatilag a felére süllyedt, az energiaipar kibocsátása pedig 3,4 százalékkal volt alacsonyabb az elõzõ év azonos idõszakinál. Tavaly összességében mind a bányászat, mind az energiaipar termelése 11 százalékkal csökkent, fõleg a gazdasági válsággal összefüggésben – közölte a KSH. A feldolgozóipari termelés 2009 egészét tekintve 18,4 százalékkal volt alacsonyabb az elõzõ évinél.

2009-ben az ipari export a kereslet drasztikus csökkentése miatt 18,7 százalékkal csökkent, decemberben 5,4 százalékkal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához képest. Tavaly a teljes ipari értékesítés 49 százalékát, a feldolgozóipari értékesítés 68 százalékát exportálták. Ez 18,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, decemberben pedig 6,4 százalékkal volt több a 2008 decemberinél.

Az ipar belföldi értékesítése 2009-ben 12,6, decemberben 9,9 százalékkal csökkent 2008-hoz képest. A feldolgozóipar hazai eladásai az év egészét tekintve csaknem 15, decemberben 10,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ez a KSH szerint elsõsorban az exportra termelõ vállalkozások hazai beszállítói hálózatát érintõ megrendelések, valamint a lakossági és beruházási kereslet visszaesésével függ össze.Sporthírek