Friss hírek

2009.04.04. 17:13

Újra kinyitott a sármelléki repülőtér

<p>Csaknem féléves kényszerszünet után szombaton újra megnyílt a sármelléki repülőtér. Az idei első járatot, mely Düsseldorfból érkezett tűzoltó autók vízsugárral fogadták. Magyarország második legnagyobb légikikötője egyelőre három járatot fogad és indít szombatonként, valamennyit Németországból, illetve Németországba.</p>

Tavaly október 25-én zárt be ideiglenesen a sármelléki FlyBalaton Airport, miután a Ryanair légitársaság megszüntette menetrendszerinti járatát. Az elmúlt hónapokban pénzügyi gondokkal küzdött a repteret üzemeltető Cape Clear Aviation (CCA) Kft. Ezt a tényt Jonathan Moore, a cég új ügyvezetője is megerősítette a Független Hírügynökségnek. Hangsúlyozta azonban, hogy a reptér újranyitása azt jelenti, hogy jelenleg rendben van a cég pénzügyi helyzete. Az ügyvezető méltatta a magyar államot, a környékbeli önkormányzatokat és szállodákat, amelyek az idei évre anyagi segítséget nyújtottak a reptér üzemeltetéséhez. Azt nem árulta el, hogy ki mennyit adott. Mint mondta: dolgoznak azon, hogy a jövőben is legyen a cégnek likviditása.

Jonathan Moore a Független Hírügynökség kérdésére közölte: az a céljuk, hogy elérjék, sőt meghaladják a 2008-as utaslétszámot, mely 110 ezer fő volt. Ugyanakkor elmondta: nem biztos benne, hogy már 2009-ben ez sikerül. Mint mondta: úgy érzik, hogy 2010-ben már el tudják érni ezt a számot, amely alapot nyújthat a továbblépésre.

A sármelléki reptér jelenleg három járatot fogad szombatonként. Mindhárom a Lufthansa gépe. A járatok Hamburgból, Düsseldorfból és Franfurtból jönnek. Az első szombati, düsseldorfi járaton 31 utas volt - mondta el a Független Hírügynökségnek Benkő Attila üzemeltetési igazgató. Hozzátette: a későbbiekben szerdánként is lesz járat Moszkvába, illetve Amszterdamba. A reptér a tavalyihoz képest csökkentett létszámmal üzemel. A tavalyi 39 főhöz képest idén 19 embert alkalmaznak, de az alvállalkozók alkalmazottaival együtt csaknem 70 ember dolgozik a légikikötőben.

A CCA Kft. jelenleg is tárgyal légitársaságokkal a járatokról. Jonathan Moore elmondta: a Ryanair-el is tárgyalnak a járatok újraindításáról.

A FlyBalaton Airport Magyarország második legnagyobb repülőtere. Szerepe nemcsak a turizmus miatt fontos. A tervek szerint jövő év májusában megnyíló sávolyi Moto GP pálya is a légikikötő közelében található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!