Több mint 118 millió forint bírság az ÁNTSZ húsvéti ellenőrzésein

Csaknem 5 ezer kisebb élelmiszerboltot, vendéglátóhelyet és közétkeztetési intézményt ellenőrzött az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a húsvétot megelőző három hétben. Közülük 1500-at bírságoltak meg, mivel az ellenőrzés élelmiszerbiztonsági hiányosságokat tárt fel. A kirótt büntetés több mint 118 millió forint.

Többek között az élelmiszerkereskedők tisztasági feltételeit, a tej és húskészítmények szavatosságát vizsgálták az ÁNTSZ szakemberei, de azt is ellenőrizték, hogy a forgalmazók engedélyezett tojásfestéket árulnak-e. A legtöbb probléma a lejárt szavatosssággal volt, a bírságok zömét, 111 millió forintot emiatt rótták ki a kereskedőkre.

Az ellenőrzéseken ezen kívül több esetben tapasztalták, hogy a kereskedők nem tartják be a higiéniés szabályokat, nem tárolják megfelelően az ételeket, nem a megfelelő módon mosogatnak. Összességében azonban elmondtható, hogy a tavalyihoz képest kevesebb volt a hiányosság, valamelyest javult az élelmiszerbiztonság – mondta az ÁNTSZ keddi tájékoztatóján Molnár Kornélia, helyettes országos tisztifőorvos.

Az ÁNTSZ szakemberei olyan falvakban, kisebb városokban végezték az ellenőrzéseket, amelyekbe az állategészségügyi és fogyasztóvédelmi hatóságok nem jutottak el – mondta el Ócsai Lajos az ÁNTSZ főosztályvezetője. A vizsgálat-sorozat április 12-éig tart.