Több mint 10 ezren csak Budapesten a Zene Világnapján

Az éjszakai budapesti gyorsmérleg alapján elmondható, hogy csak a fővárosban több mint 10 ezer ember hallgatta a koncerteket szerdán, a Zene Világnapján. A főváros különböző helyszínein, így tereken, aluljárókban, parkokban több mint 450 profi és amatőr zenész szórakoztatta a publikumot. Országszerte legalább 5 város 25 helyszínén adtak koncerteket a muzsikusok mindenféle zenei stílusban és formációban – tájékoztatta csütörtökön a Független Hírügynökséget Erdődy Orsolya, a Zene Világnapja rendezvényt szervező Klassz Zenei Iroda vezetője.

A Zene Világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO kezdeményezésére 1975 óta ünnepli a világ október 1-jén. A világhírű zenész arra szólított fel minden várost, falut és országot, hogy rendezzen sokféle zenei eseményt ezen a napon. A magyarországi zenei megmozdulás főszervezője a Hungarofest Kht. Klassz Zenei Irodája ugyanerre buzdított mindenkit a 23 évvel későbbi Zenei Világnapon.

Erdődy Orsolya érdeklődésünkre elmondta: a felhívásukra nagyon sok fiatal jelentkezett. A világnapi rendezvényhez csatlakozó zenészek átlagéletkora 26 év volt, köztük sok 13-14 éves zenész lépett fel szerdán országszerte. Budapesten kívül, legalább öt városban, így Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Gödöllőn és Kazincbarcikán tartottak különböző kisebb-nagyobb zenei megmozdulásokat szerdán, közölte az irodavezető. Arról még egyelőre nincsenek adatok, hogy a vidéki városokban mekkora érdeklődáés kísérte a Zene Világnapjának spontán eseményeit.

A Zenei Világnap budapesti programsorozata az MTA Roosevelt téri dísztermében zárult, ahol teltház előtt csendült fel Benjamin Britten: A kis kéményseprő című gyerekoperája.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor lesz eredményhirdetés a szokatlan helyen előadott zenei produkciók versenyében, Erdődy Orsolya elmondta, ezen a héten összesítik a beérkezett fotókat és videókat. A nyertesek listáját jövő héten olvashatják a résztvevők a Zenei Világnap honlapján a www.azenevilagnapja.org címen.