Több milllió síita a szunnita merénylőkkel dacolva ünnepel Karbalában

A szunnita öngyilkos merénylőkre fittyet hányva, több millió fekete ruhás síita moszlim hívő árasztotta el pénteken Irak egyik szent városát, Karbalát. Ezen a napon kezdődik az Arbaén vallási ünnep, amelyen a hívek látványos, önsanyargató felvonulást tartanak.

Karbala kormányzója, Akil Al-Kazali szerint 3 millió síita moszlim érkezett a városba csütörtök estig. “Az utcákon annyi a zarándok, hogy nem látni tőlük az utcakövet” – mondta a kormányzó.

A zarándokok nagy része gyalog érkezett a városba, sokan mezítláb. Feliratokat és koránokat tartanak a kezükben. Sokan korbáccsal verik a hátukat. Diákok ütemre egyszerre verik a mellüket, és olyanok is vannak, akik lánccal ütlegelik magukat.

A Karbalába igyekvő síita zarándokokat fokozott erővel támadták a héten a szunnita merénylők. Csak kedden 117 síita zarándokot öltek meg.

A péntek-szombatra eső ünnep az Asura utáni 40. nap. Az Asura pedig a síita naptár legszentebb napja, ekkor ölték meg 680-ban szunnita katonák Mohammed próéta unokáját, Husszin imámot.